Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 års fängelse efter attentatet

Gävle tingsrätt dömde ut sammanlagt över 24 års fängelse för de sex personer som låg bakom brandattentatet mot Svarte Jägaren i april. De båda ägarna får sex år vardera, trots att de bara indirekt har pekats ut som ansvariga.

Annons

– Det är en stor framgång för samhället att ett så svårutrett brott har kunnat klaras upp, säger vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand.

Den stora frågan inför gårdagens dom var tingsrättens syn på ägarnas roll. De har nekat till all inblandning i branden. Ungdomarna som tände på säger att de har hört av den 35-årige mellanhanden att ägarna hade beställt branden. 35-åringen själv har förnekat detta, liksom ägarna.

Men tingsrätten finner ändå att det är ställt utom rimligt tvivel att branden ägde rum på ägarnas inititativ. Det finns ingen anledning tro att mellanhanden skulle ha ljugit om ägarnas roll. Dessutom finns det säkra vittnesmål om att ägarna vid andra tillfällen har bett andra personer att tända på restaurangen.

Det räckte för att övertyga tingsrätten om ägarnas skuld. De ansågs också ha motiv. Restaurangen gick dåligt, avbrottsersättningar från försäkringsbolaget gav pengar.

Ulf Mellgren, som försvarar den 46-årige ägaren, anser tvärtom att åklagarens och domstolens syn på ägarnas motiv inte håller.

– De hade inget att vinna på de att skada restaurangen. Dessutom finns det inga direkta uppgifter om att de skulle ha beställt branden, säger han.

Mellgren utgår från att hans klient kommer att överklaga domen till hovrätten. Detsamma torde gälla de flesta andra dömda i det stora målet.

De dömda ungdomarna får också kännbara straff. 18-åringen som ledde brandattentatet får över tre års fängelse, bland annat för grov mordbrand. Det ska tolkas som att han döms till minimistraffet för brottet som är sex års fängelse, minus vedertagen rabatt för hans låga ålder.

Åklagaren Mikael Hammarstrand är nöjd med att tingsrätten fullt ut har godkänt hans brottsrubriceringar och hans resonemang i skuldfrågan. Däremot tycker han att fängelsestraffen kunde ha varit längre.

– Där var tingsrätten lite snål. Det lutar åt att även jag överklagar i den delen, säger han.

Straffskalan för grov mordbrand ligger mellan sex och tio års fängelse.

Mer läsning

Annons