Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

240 ton fisk måste bort från fartyget

/

Under onsdagen jobbade Kustbevakningen och Transportstyrelsen med att lossa fisk från det fartyg som under tisdagen gick på grund vid Norrsundet.

Annons

Fartyget var lastat med 270 ton fisk. Förhoppningen var att det skulle kunna komma in till hamnen utan bogsering om man kunde lossa 240 ton av fisken till två andra fiskefartyg.

– Så länge det inte finns någon fara. Men fartyg är inte byggda för att stå på grund, sade Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm på onsdagsförmiddagen.

Efter lunch hade man lyckats få loss fartyget och styra in det till hamnen i Norrsundet, för egen maskin.

Än så länge har inga hål upptäckts i fartyget . Man har cirkulerat över platsen med ett flygplan för att se om någon av de 800 liter dieselolja eller de 200 liter smörjolja har läckt ut, men det har det inte.

Dykare ska undersöka skrovet utifall det skulle finnas någon risk för utsläpp.

Transportstyrelsen är ombord på fartyget och håller koll om någon situation skulle uppstå. Kustbevakningen är också där. Om skadorna skulle förvärras eller om någon olja börjar läcka är det deras ansvar att ingripa.

Polisen har besökt fartyget för att prata med fartygets befäl och konstaterar att ingen person eller egendom är skadad. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt brott mot sjölagen vilket i normalfallet kan leda till böter.

Mer läsning

Annons