Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27-åringen dömd för vållande till annans död

/

Tre och ett halvt års fängelse blev straffet för den 27-årige man som i mars misstänktes ha dödat en 24-årig kvinna på Brynäs. Mannen stod åtalad för mord och mordbrand, men dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om den tragiska natten till 27 mars i år då en 24-årig kvinna dog av rökgasförgiftning i en lägenhetsbrand på Vegagatan på Brynäs.

När kvinnan hittades hade hon svåra inre och yttre skador från en våldsam misshandel strax före branden.

Kvinnans pojkvän som hittade henne hade en halvtimme tidigare larmat polisen. Den 27-årige man som festade tillsammans med kvinnan i lägenheten hade då vägrat släppa in pojkvännen och uppträtt hotfullt.

När polisen öppnade dörren till lägenheten rusade pojkvännen in och fann sin flickvän brinnande på golvet. 27-åringen hade då något ögonblick tidigare mött poliserna i trappuppgången.

Allvarlig misshandel

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte finns några bevis för att det var 27-åringen som tände på lägenheten. Där-emot anser man det styrkt att han genom sparkar och slag utsatt den 24-åriga kvinnan för en misshandel som var långt allvarligare än vad han själv medgett.

Efter det lämnade han den berusade och misshandlade kvinnan i lägenheten ”där han varit medveten om att en brand uppstått samtidigt som han måste ha insett att det fanns en fara för att hon, efter misshandeln, inte skulle kunna undgå att avlida i branden”, skriver tingsrätten i sin dom.

Fängelse och skadestånd

27-åringen döms alltså till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Utöver fängelsestraffet ska han betala skadestånd: 50 000 kronor till offrets mamma, 69 000 till pappan och 25 000 till 24-åringens sambo.

Redan när rättegången avslutades för en och en halv månad sedan var åklagaren medveten om att bevisningen som talade för att 27-åringen hade tänt på var svag.

Kvinnan kan ha tänt på

Enligt domen finns det heller ingen utredning som entydigt visar att så skulle vara fallet. Det skulle lika gärna kunna vara kvinnan som tänt på, enligt tingsrätten.

Den 27-årige mannen har hela tiden nekat till anklagelserna om mordbrand.

Han har erkänt att han misshandlade kvinnan, men inte i den omfattning han nu döms för.

Mer läsning

Annons