Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27 jobbcoacher får lämna Arbetsförmedlingen

De 27 jobbcoacher som i omgångar sedan mars 2009 anställts av arbetsförmedlingen i Gästrikland och Älvkarleby slutar 31 december i år.

Annons

– Konjunkturläget vänder och arbetslösheten minskar, därför kan vi inte förlänga jobbcoachernas kontrakt, säger Annette Ekström, arbetsförmedlingens personalchef.

Sedan 2009 har Arbetsförmedlingen anställt totalt 800 jobbcoacher i hela Sverige. De var tänkta att under en tidsbegränsad period ge stöd åt de som nyligen blivit arbetslösa.

– Jobbcoacherna har lärt ut jobbsökningstips, hur en jobbintervju ska utföras och fungerat som bollplank, säger Charlotte Humling, tillfällig chef för arbetsmarknadsområdet Gävle.

Satsningen på jobbcoacherna anses som lyckad, 30 procent av de arbetslösa har fått jobb efter kontakt med en jobbcoach. Hälften av de 800 jobbcoacherna har fått fast anställning, men de andra slutar vid årsskiftet.

– Arbetssättet kommer att användas även i fortsättningen. Coachningen blir skött antingen av de befintliga arbetsförmedlarna eller externa coachföretag, som arbetsförmedlingen började använda sig av ungefär samtidigt med jobbcoacherna, säger Annette Ekström.

Mer läsning

Annons