Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

29-åring anhållen efter 800 vittnesförhör

/

CH-branden tycks vara på väg att klaras upp. En 29-årig Uppsalabo har gripits som misstänkt för att anlagt storbranden som förstörde hotellet CH i Gävle 17 maj 2005.

Annons

Mannen anhölls i sin frånvaro i måndags och greps i tisdags i Uppsala. Han är skäligen misstänkt för grov mordbrand.

– Gripandet var odramatiskt, säger spaningsledaren Torbjörn Säfström.

Han beskriver gripandet som ett genombrott och resultatet av ett omfattande utredningsarbete.

Cirka 800 förhör har hållits, däribland med de 141 hotellgästerna och med boende i närliggande hus, gäster och anställda på andra hotell och krogar i centrala Gävle och med personer som var ute på stan den aktuella natten.

– Vi är ganska säkra på att den här personen varit med och anlagt branden, säger Torbjörn Säfström som i övrigt är förtegen om detaljer.

Vad gjorde att ni kunde göra det här genombrottet?

– Det sammanlagda arbetet, att få alla trådar åt rätt håll.– Jag går inte in på bevisläget i de delarna. Det är alldeles för tidigt. Vi är inne i fas två nu, en del behöver vi ha med oss när vi förhör den person som sitter hos oss.

Torbjörn Säfström avslöjar att 29-åringen sedan några år tillbaka funnits med i ”ett stort persongalleri”, personer som på olika sätt varit intressanta för polisens utredare. Det är personer som kommit fram i polisens ”grundarbete”, bland annat i alla förhör.

– Efter hand har uppgifterna gett oss en bild av hans roll, säger Säfström.

Spaningsledaren vill inte säga vilka uppgifter som gjorde att 29-åringen blev misstänkt.

När polisen höll presskonferens på torsdagsförmiddagen hade man hunnit hålla ett kort förhör med mannen som inte gjorde några medgivanden.

Torbjörn Säfström vill inte säga om 29-åringen har anknytning till Gävle och inte heller om han bott i Gävle.– En fullt befogad fråga men jag kommer inte att gå in på motivbilden ännu.

Han vill inte säga om de tekniska bevisen från brottsplatsen pekat mot 29-åringen.

– Det finns med i bilden. Det är en helhet.

För tillfället misstänker inte polisen att flera personer var inblandade i brandattentatet.

– I nuläget är det den här mannen vi koncentrerar oss på.Polisen räknar med att vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand begär 29-åringen häktad och att det blir häktningsförhandling i tingsrätten under de närmaste dagarna.

Torbjörn Säfström ledde spaningsarbetet redan från början i maj 2005. Då var ett 20-tal poliser inblandade. Därefter har en till två personer, ibland fler, jobbat med utredningen.

– Det har varit en stor utredning med tanke på att vi hört så många personer, säger Torbjörn Säfström.

Mer läsning

Annons