Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 fler arbetslösa i Gävleborgs län

Sedan årsskiftet har drygt 2 000 personer varslats om uppsägning i Gävleborgs län. Det väntas öka antalet arbetslösa som i slutet av april var 2 850 fler än för ett år sedan.
Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om arbetsmarknadsläget.

Annons

I slutet av april var 8 192 personer arbetslösa, motsvarande 4,7 procent av befolkningen i åldrarna 16–64 år.

Dessutom deltog 6 022 personer i program med aktivitetsstöd. Det betyder att drygt 14 000 personer – 8,2 procent av befolkningen i arbetsför ålder – är utan jobb.

Trots den ökande arbetslösheten fick drygt 1 700 jobb via arbetsförmedlingarna i länet under april. En femtedel av dem var under 25 år.

I slutet av april var 1 482 ungdomar arbetslösa i Gävleborg, 506 fler än i fjol. Det är framförallt arbetslösheten bland unga män som ökat. Bland unga män är arbetslösheten i dag dubbelt så hög som bland unga kvinnor.

Arbetslösheten – räknat som öppet arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd – är 8,4 procent i Gävle och Hofors, 8 procent i Sandviken och 7 procent i Ockelbo. Länets högsta arbetslöshet finns i Söderhamn – 9,4 procent.

Charlotte Palmborg, arbetsförmedlingschef i Hudiksvall, menar att Arbetsförmedlingen har "obegränsade resurser" när det gäller att erbjuda arbetslösa aktivitetsstöd för praktikplatser i både privata företag och inom offentliga sektorn.

Problemet är att få fram praktikplatserna.

– Jag tror möjligheterna är bättre än vad man kan tro, menar Charlotte Palmborg och pekar på att det under april anmäldes 635 lediga platser, att 1 700 arbetslösa fick jobb och att flera företag, trots krisen, behöver anställa och även utöka personalstyrkan.

Mer läsning

Annons