Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 vill testa elbilen

/
  • Miljövänlig elbil. I april räknar man med att ha valt ut 20 testpiloter till elbilen.

Fler än 300 familjer i Gävle och Sandviken har anmält att de vill bli testpiloter för elbil.


20 av dem ska väljas ut.


– Vi kommer att skicka ut ett frågebatteri till familjerna för att få ett bättre underlag, säger projektledaren Lars-Åke Sköld.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om projektet, som drivs av Gävle Energi, Sandviken Energi, Samkraft Vind, Gävle kommun, Midroc och Teknikparken i Gävle.

I april ska urvalet vara färdigt.

– I första hand kan jag tänka mig att det kommer att handla om barnfamiljer, men jag vill inte utesluta andra grupper, säger Lars-Åke Sköld.

Temat för testfamiljerna är shopping och pendling. Förarna får hyra bilen, föra noggrann körjournal och vara beredda på att lämna analyser av hur de upplever bilarna.

Elbilar är miljövänliga, men tekniken behöver fortfarande förbättras. Ett tåligare och mindre batteri som har större kapacitet är på frammarsch.

Möjlighet till snabbare laddning är också önskvärt. I dag tar det 12–13 timmar att helt ladda upp en bil som är tom på energi. Bilen kan dessutom inte gå längre sträckor utan laddning, maximalt 18 mil.

Att få ”soppatorsk” i skogen är inte att rekommendera.

– Det går ju inte att lifta med någon och köpa en dunk. Du får snällt dra bilen till en kontakt någonstans, säger Lars-Åke Sköld.

Bilarna har mätare där 100 procent markerar full laddning.

– Tumregeln är att man ska undvika att köra under 40 procents laddning, säger Lars-Åke Sköld.

Inköpspriset är ett annat problem. Om bilarna fanns ute på marknaden för vanliga konsumenter i dag skulle priset ligga på ungefär det dubbla jämfört med en bensindriven bil.

– Undersökningar visar att de som kan tänka sig att köpa elbil vill betala högst 20 procent mer. Det tror jag bilindustrin måste rätta sig efter, säger Sköld.

Å andra sidan är driften mycket billig. ”Full tank” i elkostnad ligger runt 35 kronor.

Under projektets gång kommer bland annat Valbo köpcentrum och Ica Maxi i Gävle och Sandviken att ha kostnadsfria laddningsstolpar.

Mer läsning

Annons