Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 000 utan telefon

Drygt 35 000 av Telias abonnenter i Gävleområdet och norra Uppland blev under natten till torsdagen utan telefoni i fem timmar.


Orsaken var ett fel i ett kretskort i Gävles centrala telefonstation.


Bland annat var anställda hos polismyndigheten tvungna att använda privata telefoner med andra operatörer för att sköta kommunikationen.

Annons

– Det var en allvarlig händelse. Med reservrutiner kunde vi hantera det, men naturligtvis med brister eftersom vi inte hade full kapacitet, säger Christer Lindgren, chef på länskommunikationscentralen.

All in- och utgående radio- och telefontrafik hos polisen upphörde under fem timmar, men han bedömer inte att allmänheten drabbades på något sätt.

– Vi hade kontakt med 112 om det var någon allmänhet i nöd.

Svårt att hitta felet

Telias nät slogs ut klockan 23.10 på onsdagskvällen och felet var inte åtgärdat förrän vid 4-tiden på torsdag morgon. Under avbrottet var Telia-abonnenter i Gävle, Hamrånge och Älvkarleby utan både fast och mobil telefoni.

– Det var ett svårfunnet fel och eftersom vi använder samma mobilnät var det svårt att få kontakt med teknikerna. Det kan vara en bidragande orsak till fördröjningen, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia Sonera, om anledningen till det långa avbrottet.

Sjukvårdsrådgivningen i Gävle och Sandviken gick inte att nå under avbrottet.

Men med hjälp av en säkerhetsfunktion ska det för det mesta gå att komma fram på larmnumret 112 trots avbrott i telefonnätet.

– Det mest primära är att säkra trafiken till 112. En grej som kanske inte alla känner till men som är bra att tänka på när det mobila nätet är nere är att man kan ta ut simkortet i sin mobil och ringa 112 med hjälp av andra operatörer som har täckning, säger Hans G Larsson.

Avbrottet berodde på att ett kretskort på Gävles centrala telefonstation behövde bytas ut.

– Kortet är dubblerat som en säkerhetsfunktion, så att andra halvan ska ta över trafiken när ena inte fungerar. Men det har den av någon anledning inte gjort.

– Det är ovanligt att sådant här inträffar. Vi ser allvarligt på det och ska se över hur det kunde hända, säger Hans G Larsson.

Mer läsning

Annons