Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 om året för ”Junior club” på Engelska skolan

/

Engelska skolan startar fritidsverksamhet för mellanstadiebarnen till hösten.
Deras ”junior club” ska ge möjlighet till läxläsning och sysselsättning för barnen när skolan slutat för dagen.
Intresserade föräldrar får betala 5 000 kronor om året för servicen.

Annons

Engelska skolans rektor i Gävle, Anna Ek, är noga med att betona att eftermiddagsklubben inte är detsamma som ett fritidshem.

Något sådant finns inte på skolan.

Hittills har Engelska skolan enbart haft elever i årskurserna 6–9. Till hösten görs en utökning med även fyror och femmor. Anna Ek räknar med att antalet nya elever kommer att överstiga 300.

Det är för dessa mellanstadiebarn som juniorklubben bildas.

Skolan planerar inte att söka bidrag från kommunen till satsningen. Föräldrarna får betala omkring 2 500 kronor per termin till skolan.

– Det täcker inte våra kostnader. Barnen kommer att få mellanmål och vi har personal som erbjuder massor av aktiviteter. De kommer att kunna baka, pyssla i slöjdsalar, spela spel eller använda idrottshallen. Vi kan också bistå med läxhjälp, säger Anna Ek.

Juniorklubben ska ha öppet efter skoldagens slut fram till klockan fem.

Det närmast jämförbara inom den kommunala skolan är fritidsklubbar. Där är avgiften 500 kronor per termin. Mellanmål ingår inte, men fikat de kommunala skolorna erbjuder är inte särskilt dyrt. Totalt handlar det om runt tio kronor för macka och dricka. Totalsumman för ett år landar runt 3 000, för de barn som äter ett mellanmål varje dag.

Engelska skolans klubb ger en kostnad på 5 000 kronor per år.

– Jag har inte alls fått någon sådan reaktion från föräldrarna. En av dem tyckte tvärtom att det är ett lågt pris, säger Anna Ek.

Engelska skolan i Enskede har redan i dag en juniorklubb.

– Det råder inga juridiska frågetecken kring det här, säger Anna Ek.

Men barn- och ungdomsnämndens ordförande i Gävle, Jens Leidermark, (S) ifrågasätter varför skolan inte vänder sig till kommunen för att söka bidrag i syfte att kostnaden för föräldrarna ska bli lägre.

– Tanken med en fritidsklubb är att avgiften ska vara låg, så att föräldrar kan ha sina barn där, oavsett ekonomi. Plånboken ska inte styra valet av verksamhet, säger han.

Mer läsning

Annons