Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 196 ville se premiären

/
 • HÄLSADES VÄLKOMNA. Den blåa och vita konfettin som släpptes ut när hemmalaget presenterades virvlar runt på planen.
 • HÄLSADES VÄLKOMNA. Den blåa och vita konfettin som släpptes ut när hemmalaget presenterades virvlar runt på planen.
 • TVEKSAMMA. Oskar Helgesson och Axel Schröder från Sätra har inte fått den inledning de vill ha på matchen och tror inte att GIF kommer att vinna.
 • LÄNGTAT. ”Det känns spännande”, säger supportern Marcus Persson från Gävle som har längtat efter premiären.
 • PÅ GÄVLEBESÖK. Patrik Åkerlöf, Viktoria Olsson och Lisa Åkerlöf från Gräsö brukar se någon match per år. Just i går passade det bra att göra en påsklovsutflykt till Gävle.
 • VÄLFYLLDA LÄKTARE. Inledningen av matchen sätter press på nerverna hos            åskådarna på de välfyllda läktarna. 5 196 personer har kommit för att se GIF ta sig an Kalmar FF.HEJADE PÅ KALMAR. Familjen Wahledow, Gustav, Johanna, Erik och Karin, syns lång väg i sina röda kläder. De är inflyttade Gävlebor med hjärtat klappande för Kalmar FF. För minstingen Karin är det första gången hon går på match medan storebröderna är mer rutinerade.

I går var det dags för ett av årets mest säkra vårtecken – den allsvenska fotbollspremiären. Trots gråruggigt väder var läktarna välfyllda av förväntansfulla supportrar. Många gissade dock att Gefle IF skulle få det tufft mot förra årets seriesegrare Kalmar.

Annons

Redan kring Konserthuset börjar det märkas att det är match. Det är bilköer och likt ett lämmeltåg drar sig åskådare mot Strömvallen. Förväntan ligger i den kylslagna luften.

När hemmalaget ropas ut sprutar blå och vit konfetti ut över planen.

Under Marcus Perssons öppna jacka skymtar en ljusblå tröja. Han, som gick på alla hemmamatcher förra säsongen, har sett fram emot premiären.

– Det är atmosfären och bra fotboll som lockar, berättar han medan han tuggar i sig en hamburgare.

Det är en stund kvar till matchstart och än så länge har det inte fyllts på så bra på läktarna.

– Folk brukar komma sent på GIF-matcherna så det hinner nog bli bra stämning. Det är många här, säger Marcus Persson som gissar på oavgjort i premiären och ett Gefle någonstans på nedre halvan av tabellen när serien är slut.

I gyttret utanför planen sticker ett gäng rödklädda supportrar ut. Det är familjen Wahledow som flyttade till Gävle från Kalmar för tre år sedan.

– Vi trivs helt suveränt men vi saknar Kalmar FF och mormor, berättar mamma Johanna Wahledow.

Hon ser flera likheter mellan Gefle och Kalmar, båda är småstadslag som inte har så mycket resurser och som skrivs ned av storstadspressen. Och även om familjen även hejar jättemycket på GIF också så tror de på Kalmar-seger i drabbningen.

En bit bort på läktaren kurar Patrik Åkerlöf, Viktoria Olsson och Lisa Åkerlöf på en filt. De har åkt på en påsklovsutflykt från Gräsö för att heja.

– Det ska bli roligt och spännande, säger Patrik Åkerlöf som tror på oavgjort medan resten av familjen gissar på knapp förlust för hemmalaget.

Längre till vänster gör supportrarna i Sky Blues sitt bästa för att peppa hemmalaget. Supporterklubben är fortfarande emot att Gif bytt till vita tröjor men tänker inte bojkotta matcherna.

– Vi stödjer Gif i nedgång som uppgång, säger ordförande Eric Stefansson som dock framhåller att frågan ska upp på nästa årsmöte.

Ett namnbyte på supporterklubben är inte heller aktuellt.

– Vi har ju våran historia, tycker Eric Stefansson.

Mer läsning

Annons