Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 kö-miljoner till landstinget

/
  • Går snabbt. Det är främst väntetiden till behandling/operation som sticker ut på ett positivt sätt i Gävleborg.

Det lönar sig att korta vårdköerna. Landstinget Gävleborg har fått drygt 50 miljoner kronor av staten, 7 miljoner mer än året innan.

– Vi tillhör de som har bäst utdelning, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Annons

I fjol skärptes kraven för att få vara med om att dela på den statliga så kallade kömiljarden. Minst 70 procent av patienterna ska nu få hjälp inom 60 dagar i stället för som tidigare 90 dagar.

Och det är inte alla årets månader Gävleborg klarat gränsen. Under semestermånaderna juli och augusti märks en nedgång i statistiken.

– Produktionen borde vara mer jämnt spridd över året och visst skulle vi kunna få till det lite bättre under sommaren. Vi försöker sprida semestern över fler veckor, men folk måste ju få vara lediga också, säger Svante Lönnbark.

Slår man ihop de enskilda månaderna och tar fram ett genomsnitt hamnar ändå landstinget närmare 80 än 70 procent och Lönnbark är nöjd.

Jämnstora landsting som finns med i samma sjukvårdssamverkansnämnd som Gävleborg hamnar inte i närheten av 50 miljoner ur belöningspotten.

Det är främst väntetiden till behandling/operation som sticker ut på ett positivt sätt, även om tiden för besök till specialistläkare också den för det mesta håller sig inom ramen.

Nyckelordet är enligt Lönnbark planering. Han pekar på erfarenheterna från bilindustrin som landstingets operationsdivision skaffat sig bland annat via Scanias växellådefabrik i Södertälje.

– Det handlar inte bara om att springa fortare utan om att jobba smartare.

Det är inte utan stolthet Svante Lönnbark nämner att Gävleborg blivit ombett att bli pilotlandsting i ett försök att korta tiden från första besöket hos husläkaren till färdigbehandlad patient. Målet är att man redan vid läkarbesöket på hälsocentralen ska få sin tid bokad hos specialistläkare och på samma sätt få en operationstid när man möter specialisten.

Mer läsning

Annons