Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

51-årige bilkaparen minns ingenting

51-åringen som kapade en bil i Gävle i måndags hade tagit amfetamin och druckit mycket alkohol. Han minns inte hur han kom över bilen och inte hur färden slutade. Kanske tog han bilen för att åka till sina barn, trodde han.

Annons

– Jag har försökt få vård mot mitt missbruk i flera månader, men fått nej, sade han till häktningsdomaren.

51-åringen begärdes häktad i första hand för rån, men häktningsdomaren godkände inte den brottsrubriceringen. I stället häktades han för bilstöld, grovt brott, och olaga hot.

Övningskörde

Bilens ägare var ute och övningskörde med sin son. När de stannat för att prata knackade det på dörren och den aggressive 51-åringen hotade dem med något som liknade ett vapen och tvingade dem att lämna bilen.

– Det var väldigt obehagligt för dem, han var mycket hotfull och hetsig, berättade åklagaren Birgitta Fernlund.

51-åringen tog bilen och körde sedan mot Dalarna där han kraschade och kunde gripas av polis. Vart han skulle vet han inte säkert. Det enda vapenliknande polisen hittade hos honom var en skruvmejsel.

Missbrukare i 25 år

Han har missbrukat i över 25 år och har ett tungt kriminalregister, med en dom för dråpförsök under senare år. Under en vistelse på Gävleanstalten blev han drogfri och framträdde i tidningsintervjuer där han lovordade fängelsets behandling och utslussning som hade gett honom ett nytt liv.

Han frigavs för drygt ett år sedan och blev kvar i Gävle. För några månader sedan dök han upp hos polisen igen, misstänkt för mindre narkotikabrott. Enligt vad han berättade under häktningsförhandlingen har han sedan dess kämpat hårt för att på nytt få behandling för sitt missbruk.

”Jag försöker”

– Jag har begärt en placering på ett behandlingshem men har fått avslag. Jag träffar en psykläkare, jag har ett jobb som jag försöker sköta, jag har kontakt med frivården, jag har flickvän och ett socialt nätverk. Jag försöker verkligen göra allt, berättade han.

Han begärde att bli försatt på fri fot, men både han och försvarsadvokaten verkade rätt nöjda med häktningsbeslutet.

Förhoppningen är att det leder till en rättegång inom några veckor och en ny vårdplacering snabbt.

I rättssalen fanns hans flickvän med. Hon fick ta emot en lång kram innan 51-åringen fördes bort till häktet.

Mer läsning

Annons