Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56-åring åtalas för mordförsök på sin mamma – därför ville sonen döda henne

/

En 56-årig Gävlebo åtalas nu för försök till mord efter att hans mamma hittats död i sin lägenhet på Brynäs i november. Kroppen hade då legat i flera veckor och någon dödsorsak har därför inte kunnat fastställas.

Annons

LÄS OCKSÅ: Brottsrubricering ändras till mordförsök

– Han har beskrivit att han dödat sin mamma. Skälet som han har uppgett är att hans mamma inte skulle lida mer, för att hon hade cancer, säger åklagare Ulf Back.

Sonen har i förhör uppgett att han använt en hammare och en kniv. Rättsläkarnas utredning har senare visat att mamman inte hade cancer. Däremot har obduktionen visat att hon hade skärskador på halsen och skador i pannan som kan ha orsakats av en kniv och en hammare.

– Men de skadorna var i sig inte dödande. Skadan på halsen var väldigt ytlig, säger Ulf Back.

Efter att 50-åringen skadat sin mamma har han berättat att han lagt täcken över henne och tagit farväl. Därefter blev hon liggandes i sovrummet till dess att polisen 10 november tog sig in i bostaden. Någon gång under den perioden har hon dött.

Fallet med den döda mamman väckte stor uppmärksamhet på grund av den oklara dödsorsaken, och polisen utredde det inledningsvis som mord.

LÄS OCKSÅ: Misstänkte mördaren erkänner att han dödat sin mamma

50-åringen har suttit häktad sedan hans mamma hittades död i bostaden. Han har sedan dess genomgått en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, som har kommit fram till att det kan misstänkas att 56-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Det är sedan upp till tingsrätten om mannen bör genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

För åklagarsidan har mammans dödsorsak varit den helt avgörande frågan för vilket brott 56-åringen ska åtalas. Nu är brottsrubriceringen försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel eller grov misshandel – trots att mannen erkänt att han dödat henne och att det finns synliga skador på kroppen.

– Jag kan bara förhålla mig till den bevisning som finns. Hon kan ha dött av sjukdom eller att hon inte har fått mat.

– Mamman hade tidigare under året sagt ifrån sig all hemtjänst. Hon har levt ett väldigt isolerat liv. Det var förfärligt hur det såg ut där i sovrummet, säger Ulf Back.

Rättegången i Gävle tingsrätt avgörs under två dagar, 2 och 4 mars.

LÄS OCKSÅ: Grannen i chock: "Jag hörde skrik från lägenheten"

LÄS OCKSÅ: Barndomsvännen: "Hans mamma var allt för honom"

LÄS OCKSÅ: Mordmisstänkte sonen begärs häktad

LÄS OCKSÅ: Polisen utreder misstänkt mord på Brynäs

Mer läsning

Annons