Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56-åring häktad för 15:e misshandeln av sambon

Den 56-årige Gävlebon har sedan 1990 dömts för 14 fall av misshandel och en våldtäkt mot sin sambo. Nu är han misstänkt för två nya våldsbrott mot kvinnan, som han uppenbarligen flyttat ihop med igen efter den senaste fängelsedomen.

Annons

I söndags häktades 56-åringen misstänkt för två fall av misshandel, ett i april och ett nytt 11 juli. Åklagaren Elly-Anne Öholm vill inte berätta mer än så om misstankarna mot mannen.

Sekretessbelagda

Fler vittnen ska förhöras och därför är detaljerna kring brottsmisstankarna sekretessbelagda tills vidare. Enligt Öholm fick kvinnan dock inga allvarliga skador av misshandeln.

Kvinnan fyllde 70 för några år sedan. En lång rad domar i Gävle tingsrätt visar att hennes 20-åriga samvaro med 56-åringen blivit en djupt tragisk historia fylld av missbruk och våld. Gång på gång har han slagit, hotat och ofredat henne. 1999 dömdes han till två års fängelse för våldtäkt mot henne.

Åtta månader

15 fall av misshandel har under åren polisanmälts och lett till fällande domar i Gävle tingsrätt. Fyra av dem gav 56-åringen fängelsestraff på några månader. 2003 bedömde tingsrätten hans våld mot sambon som grov kvinnofridskränkning och dömde ut åtta månaders fängelse.

Efter varje fängelsestraff har den nu drygt 70-åriga sambon låtit honom flytta in igen. I januari 2005 var han ute ur fängelset i sex dagar innan han misshandlade henne igen. Då dömde Gävle tingsrätt ut tio månaders fängelse, som hovrätten mildrade till sex månader.

Då efterlyste åklagaren i det målet, Mikael Hammarstrand, skyddsåtgärder från samhällets sida för att freda kvinnan mot mannens förföljelser. Hon orkar själv inte söka hjälp och hon tar gång på gång tillbaka sina krav på besöksförbud från mannen, berättade han. Hammarstrand bedömde henne som en av de mest utsatta kvinnorna i Gävle.

I en artikel i Arbetarbladet 2005 kommenterade socialtjänstens ledning detta med att lagen ger socialtjänsten små möjligheter att ingripa om inte kvinnan själv söker hjälp och skydd.

Mer läsning

Annons