Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

64 åtgärder till miljömålen

/
  • Lovar för miljön. Här tecknarThomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike Återvinnare, landshövding Barbro Holmberg, Per-Olof Erickson, ordförande Naturskyddsföreningen, och Henrik Numelin, tillförordnad miljöchef vid Landstinget Gävleborg, en överenskommelse för att nå länets miljömål. Nu söker de fler partner för ett samarbete.

Det krävs 64 åtgärder för att nå miljömålen i Gävleborg.


I går skrev Gästrike återvinnare, Naturskyddsföreningen, landstinget och länsstyrelsen under papperen för en bättre miljö.

Annons

Det saknades bara miljöpennor när de fyra parterna i går undertecknade miljömålen för Gävleborgs län.

– Det känns lite högtidligt. Alla i samhället är involverade och vi har otroligt mycket att ge, säger landshövding Barbro Holmberg.

De tre aktörerna – Gästrike Återvinnare, Landstinget Gävleborg och Naturskyddsföreningen i Gävleborg – har tydliga kopplingar mellan varandra. Gästrike återvinnare jobbar för att få till stånd en tillverkning av biogas.

Landstinget vill skapa en rmarknad för taxi och bussar med förnybara bränslen.

Naturskyddsföreningen bidrar med information och uppmuntran av förnybara bränslen.

– Vi vill ge allmänheten mer kunskap och information, fortsätta jobba med en stor kontaktyta. Enkäter om sopsortering är viktiga. Sedan vill vi även visa på bra resultat när det gäller renhet, till exempel eftersträvar renhet i kompostjorden, säger Thomas Nylund förbundsdirektör Gästrike Återvinnare, som har hand om avfallssorteringen i fem kommuner.

Gästrike Återvinnare har även en avfallspedagog som åker runt i kommunerna och de vill se över den transporttunga verksamheten.

Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborg, framhöll bevarandet av slåtterängarna som de jobbar hårt med.

– Det finns tio slåtterängar i länet och det kan finnas 50 olika växter på en kvadratmeter.

– Det är viktigt att kommunerna nu kommer i gång med sina miljömål, säger Per-Olof Erickson.

Landstinget lovar att minst 30 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska år 2012. Sedan eftersträvar man bilpoler och kräver förnyelsebara drivmedel och miljöfordon vid upphandling av taxitjänster.

– Vi har sett att allt fler patienter väljer tåg eller buss, säger Henrik Numelin, tillförordnad miljöchef vid landstinget.

Nu följer en uppföljning och utveckling av arbetet.

– De konkreta överenskommelserna ger länsstyrelsen möjlighet att med jämna mellanrum följa upp det som gjorts, säger Barbro Holmberg.

De hoppas nu på fler aktörer som vill medverka och skriva under miljömålen.

– Det sätter press på andra aktörer ute i länet.

Mer läsning

Annons