Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

6aba3 dokumenterar Gävles bästa miljöer

/

Han är född och uppväxt i Saudiarabien, men ser alltjämt Syrien som sitt hemland. Sedan i augusti har han tagit Gävle till sitt hjärta som student på högskolan. Under signaturen 6aba3 dokumenterar Abdulrahman Al Tabba’a staden på instagram.

Annons

Vart han än går har han sin smarta telefon med sig och tar bilder. Många berömmande ord har han fått och vänner har också uppmuntrat honom att skaffa en riktig kamera så att hans kreativa ådra ska få fullt spelrum. Men Abdulrahman Al Tabba’a tycker det här funkar så länge.

Efter att ha avlagt sin kandidatexamen ville han studera vidare utomlands. Han ansökte på nätet och fick ett stipendium som placerade honom i Gävle. Nu går han det internationella programmet Management of Logistics and Innovation på högskolan. All undervisning sker på engelska, i klassen går tio svenskar, en thailändska, en kines och så en syrier.

– Mina föräldrar fick jobb och lämnade Damaskus. Jag är född och uppväxt i Saudiarabien, men ser mig helt som syrier, jag har syriskt pass, pratar arabiska med syrisk accent, lever enligt syrisk kultur och har bara syriska vänner. Jag klär mig också annorlunda än saudiarabierna, förklarar han.

Abdulrahman har fyra bröder, två yngre och två äldre, och att utbilda sig har varit något som föräldrarna förmanat dem. Nu börjar Abdulrahman längta efter ett riktigt jobb. Han har pluggat i hela sitt liv. Utbildningen på högskolan slutförs i juni, just nu skriver han på sin magisteravhandling, men han har redan börjat sondera möjligheterna hos flera svenska storföretag som Volvo, Ericsson och Tetra Pak. Han kan tänka sig en framtid i Sverige, som civilingenjör med inriktning på logistik och ­affärsutveckling.

Abdulrahman bor i studentbostäderna vid högskolan. Den mesta tiden handlar om studier. Men han gillar närheten till staden och särskilt Boulognerskogen.

– Jag förberedde mig lite på vad som väntade. Lärde mig lite om svenska traditioner och fann att många svenskar kan och förstår engelska. Alla är så vänliga och hjälper gärna till om man frågar något eller har gått vilse. Det är ett öppet samhälle, inte lika konservativt som det saudiarabiska, men ärligt talat så föredrar jag något mitt i mellan.

Han har besökt Stockholm, men gillade det inte. ”Alla verkade vara på språng hela tiden.” Då föredrar han det mer naturliga lugnet i Gävle. Sandviken har han också besökt och Valbo för att handla på Ikea.

– Alla vet vad Ikea är. Det är som en svensk ambassad i andra länder, skrattar han.

Surströmming har han hört talas om och avskräckts från att prova. Kalles kaviar var inte heller något som föll i smaken. Men den svenska middag som några vänner bjöd på med bland annat potatisgratäng, lax och lingonsylt var helt okej. Tillsammans med klassen har han också sett Brynäs spela i Gavlerinken.

– Vilket hårt spel! Så snabbt och jag kan inte förstå hur spelarna hinner se den där lilla svarta disken. Det var spännande, även om Brynäs förlorade.

En gång som liten såg han snö utanför Damaskus. Men mötet med den svenska vintern var ändå överrumplande. Minus 20 grader var bara för mycket, tycker Abdulrahman.

Varje sommar har han tillbringat hos sin släkt i Damaskus, men inte de senaste åren. Människorna i Syriens huvudstad lever ganska väl skyddade även om de drabbats ekonomiskt.

– Jag är verkligen orolig för mitt land. Det är så många olika stridande parter och stora delar av landet är så fruktansvärt drabbat, säger Abdulrahman och en skugga far över hans annars ständigt leende ansikte.

Mer läsning

Annons