Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 våfflor för dig som tröttnat på den gamla vanliga

/

När du har tröttnat på vanliga våfflor är det dags att testa på några nya varianter. Det finns ingen hejd på vad du kan använda våffeljärnet till! Här ger Arbetarbladet några förslag på olika våffelvarianter.

Annons

Belgisk våffla: Vi börjar lite snällt med belgiska våfflor i stället för våra vanliga svenska. Den belgiska våfflan är ofta lite tjockare och kompaktare än den vanliga svenska våfflan. Till de belgiska våfflorna använder du jäst i stället för bakpulver, och helst gräddar du dem i ett belgiskt våffeljärn.

Paleovåffla: En våffla för dig som vill ha en lite nyttigare våffla, utan vare sig gluten, socker eller laktos. I stället används bland annat kokosmjölk och mandelmjöl.

Påffla: Nu börjar det bli lite mer överkurs. Detta är en våffla gjorda på kokta potatisar. Använd massor med olja och använd lite våld när du stänger våffeljärnet. En annan variant är måfflan, en våffla gjord på potatismos.

Auffla: En våffla som gjord på aubergine doppade i frityrsmet.

Kiffla: En våffla som är gjord på kikärter. För den som vill blanda våfflor med smaken av hummus och falafel.

Röffla: En våffla gjord på grillade rödbetor. Går det göra våfflor av potatis går det väl på andra rotfrukter också!

Diskvåffla: Efter att testat alla våffelvarianter kan våffeljärnet behöva rengöras ordentligt. Då kan du göra en diskvåffla, som tar ur smak och smuts ur våffeljärnet! Gör en våffla på bara vatten, vetemjöl och massor med salt, och grädda den därefter. Om du inte gillar smaken av massor med salt och gamla matrester gör du bäst inte äta diskvåfflan, utan slänga den direkt.

Fotnot: Reportern har inte testat någon av dessa våffelvarianter, utan bara sett tips om dem. Alla våffelvarianter provas därför på egen risk.

Läs mer: Länets bakprofil Fredrik Nylén bjuder på sitt bästa våffelrecept

Mer läsning

Annons