Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 gråsälar får fällas i Gävleborg

/

Den 20 april inleds skyddsjakt på gråsäl i Gävleborgs län.
Totalt 70 sälar får fällas – vilket är tio fler än fördelningen i fjol.

Annons

20 april till 31 december pågår skyddsjakten på säl. Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. I Gävleborgs län är fördelningen 70 sälar. I landet som helhet får 480 gråsälar fällas.

Skyddsjakten tillåts eftersom sälarna orsakar skador på fiskeredskap och fångst. Jakten får bedrivas mot sälar som befinner sig 200 meter från plats där fiske bedrivs.

– Poängen med den här skyddsjakten är att fiskare ska kunna freda sina redskap, säger Emil Ekström, handläggare på sektionen för art- och områdesskydd.

LÄS OCKSÅ: Polisen räddade sälkut i centrala Gävle

Inför jakt måste jägare ta kontakt med Naturvårdsverket för att få information om antalet sälar som fortfarande får fällas och om eventuell provtagning av de fällda djuren.

Undör 2016 har en förändring gjorts som innebär att det krävs jakträttsinnehavarens tillstånd för att få jaga på annans mark.

– Naturvårdsverket anser att jakträtten är en rättighet med starkt skydd. Myndigheten har utvärderat erfarenheterna från föregående år och bedömer att möjligheten att utan tillåtelse jaga på annans jaktområde inte är en nödvändig förutsättning för att skyddsjakt ska kunna bedrivas. Därför finns det inte tillräckligt starka skäl för att tillåta det, säger Emil Ekström, i ett pressmeddelande.

Förutom gråsäl inleds även skyddsjakt mot knubb- och vikaresäl. Men jakt mot de arterna är inte aktuell i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons