Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 kan tvingas gå från landstinget

Landstinget Gävleborg kan tvingas göra sig av med var tionde anställd de kommande tre åren. Totalt omkring 700 personer.
Den siffran presenterade igår personaldirektören Margareta Petrusson.
– Det är en mycket grov uppskattning men det kan bli i den storleksordningen, säger hon.

Annons

Lågkonjunkturen innebär att fler blir arbetslösa och att färre betalar skatt. Det gör att landstingets inkomster väntas minska kraftigt.

För Gävleborgs del handlar det om ett tapp på minst en halv miljard kronor de kommande knappa tre åren.

Med tanke på det måste landstinget rejält krympa kostymen.

Förslag på hur det kan ske kommer att presenteras i dag. Då offentliggörs den strategiska plan som landstingsdirektören tagit fram för hur sjukvården ska förändras för att rymmas inom den budget som landstinget har.

En plan som väntas innehålla förslag på nedläggningar av viss vård. Bland annat finns det tankar om att det bara ska finnas förlossning och BB på ett sjukhus i länet, i stället för som i dag två.

Men redan på gårdagens landstingsfullmäktigemöte i Bollnäs aviserade personaldirektören att det kommer att krävas en dramatisk minskning av antalet anställda.

– Vi måste kanske minska med så mycket som tio procent fram till och med 2011, säger Margareta Petrusson.

Det skulle innebära att var tionde landstingsanställd förlorar jobbet de kommande åren. Det motsvarar omkring 700 personer.

Margareta Petrusson betonar att det är en mycket grov uppskattning men tror ändå att det handlar om neddragningar i den storleksordningen om inte ekonomin förbättras.

– Det är viktigt att vi inte blundar för att det är en stor förändringsprocess som vi står inför.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark delar bedömningen att det handlar om att det är så mycket personal som berörs om landstinget inte hittar annat att spara på eller om staten inte skjuter till mer pengar.

Hur man ska kunna ta bort så många anställda kan dock ingen av dem svara på i dag. Arbetet med att minska personalstyrkan pågår dock redan. Som Arbetarbladet berättat så ska bland annat 100 tjänster bort inom det om kallas vårdnära administration.

Man kan räkna med att de flesta yrkesgrupper kommer att beröras. Möjligtvis med undantag av de som landstinget i dag har brist på. Dit hör bland annat läkare, sjuksköterskor med vissa vidareutbildningar, psykologer, kuratorer och biomedicinska analytiker.

Mer läsning

Annons