Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring begravdes under brödlimpor

/
  • Joakim och Johnny Hedlund arbetade igår kväll med att rensa tomten och vägrenen från påsar med färdigskurna brödlimpor. Det var flera hundra plastbackar fulla med bröd som föll ut vid olyckan där 80-årige Lars-Einar Abrahamsson skadades.

80-årige Lars-Einar Abrahamsson från Jämtland hade maximal otur. Först undvek han att kollidera med en sladdande långtradare genom att köra i diket. En stund senare fick nästa långtradare sladd och tappade hela lasten, mängder av brödbackar, över 80-åringen.


– Polisen fick dra fram honom ur en hög med limpor, berättar hans svärson Torbjörn Ivarsson från Östervåla.

Annons

Abrahamsson hade varit i Östervåla och hälsat på släktingarna. Han och hans sambo startade på söndagsmorgonen resan norrut hem till Oviken i Jämtland.

I s-kurvan i Stav, strax söder om Främlingshem, mötte de en långtradare som fått sladd. Lars-Einar Abrahamsson undvek att krocka genom att köra ner i diket.

– Enligt polisen gjorde han en riktigt skicklig undanmanöver, berättar Torbjörn Ivarsson.

Abrahamsson och hans sambo klarade sig oskadda från den första olyckan. Han stannade kvar på olycksplatsen tills bilen hade bärgats.

Då hände nästa olycka.

En ny långtradare körde genom kurvan och fick sladd den också. Släpet krängde till, dörrarna öppnades och lasten – hundratals blå backar med limpor – for ut mot 80-åringen och en polis som stod vid vägkanten.

Polisen hann hoppa undan men inte Lars-Einar Abrahamsson som fick en hög av limplådor över sig.

– Polisen fick dra fram honom ur högen, berättar Ivarsson.

Abrahamsson fick skador på fötter och ben, och opererades för minst en fraktur på Gävle sjukhus på söndagskvällen.

– Jag pratade med honom före operationen, han var såklart trött och omtumlad, berättar svärsonen.

Han kom själv förbi platsen strax efter olyckan. Han åkte dit för att hämta sina svärföräldrar, men kände då inte till olycka nummer två.

– Det såg ut som på en film. Den som bor närmast hade fått hela staketet nermejat och hela tomten full med limpor.

De boende i huset, Birgitta Eriksson och Timo Piippolainen, är vana vid att se långtradare fara förbi i hög fart – men två olyckor inom loppet av en dryg halvtimme trodde de aldrig att de skulle få uppleva.

– Det är verkligen maximal otur, säger Birgitta som är lättad över att barnen var inomhus när det hände.

– Det viktigaste är att alla har klarat livhanken. Allt annat kan man fixa, säger Timo när han tittar på förödelsen.

Förutom staketet mejades även en lyktstolpe ned, den föll rakt mot huset men träffade inte någon av dem som var ute på gården.

Polisen kommer nu att inleda en förundersökning om brödlångtradarens förare kan ha gjort sig skyldig till något trafikbrott.

Det som ska utredas är bland annat hur det kunde komma sig att släpets dörrar öppnades så att lasten åkte ut. En teori är att sladden skapade någon sorts förskjutning i lasten som gjorde att dörrarna inte höll emot.

Enligt bärgningsfirmorna var det glashalt på väg 56, och många andra vägar i distriktet i går. Halkan orsakade också många dikeskörningar, dock inga med några personskador.

Mer läsning

Annons