Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 nya anställda ska ge mer händer i omsorgen – men tar det bort de delade turerna?

/
  • Omvårdnadsnämndens förslag ger 60-80 nya tjänster inom omsorgen i Gävle. Det är främst dagtid som det behövs en förstärkning. I dag är bemanningen 0,55 persona per boende, och man vill upp på riksgenomsnittet på 0,7.
  • Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden, vill på sikt ta bort de delade turerna. Han menar att de är realistiskt att skjuta till 40 miljoner kronor på fyra år till personalförstärkningar.
  • Tord Fredriksen (V), gruppledare för de röd-gröna partierna i nämnden, vill att kommunen satsar ytterligare 77 miljoner per år till ändamålet. Pengarna ska komma från regeringens välfärdssatsning

Omvårdnadsnämnden vill under fyra år anställa 60-80 nya undersköterskor.
Åtgärden ska bland annat minska antalet delade turer.
De röd-gröna partierna i nämnden vill dessutom utöka bemanningen med ytterligare 154 tjänster om året.

Annons

I vilken mån personalförstärkningen tar bort de delade turerna är oklart. Omvårdnad Gävle har tidigare räknat ut att det kostar 100 miljoner om året att ta bort systemet på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen. Och då är inte hemtjänsten medräknad.

Enligt Ina Fagerlind, ordförande för Kommunal I Gävle, kan det vara cirka 1000 anställda inom den kommunala omsorgen som har delade turer. Fagerlind säger att en del trivs med det, men att huvuddelen blir mer slitna. Hon tror dessutom att pensionärerna missgynnas av systemet.

– När man kan göra saker med de gamla – som att promenera, spela bingo eller ha sittgympa – är mitt på dagen. Det är precis då personal som har delad tur är lediga.

LÄS OCKSÅ: Delade turer slopas inom äldreomsorgen i Hedesunda

Partiernas förslag att öka bemanningen framkommer under budgetarbetet för 2017-2020. Politikerna är överens om att begära 40 miljoner extra under fyra år - motsvarande 60-80 nya undersköterskor.

– Vi vill få mer personal på äldreboenden. Det finns många fördelar med det. Man kan få bort delade turer på sikt och öka aktiviteterna på boenden, säger Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden.

S, MP och V ville skjuta till ytterligare 77 miljoner kronor om året för att få bort de delade turerna. Det motsvarar ett tillskott med 154 anställda om året. Förslaget röstades ned av Alliansen och Sverigedemokraterna.

– Kommunfullmäktige har antagit en motion om att ta bort delade turer. Det är en fråga som all partier säger att de driver, men som ingen som vill lägga några pengar på, säger Tord Fredriksen (V), gruppledare för de röd-gröna partierna i omvårdnadsnämnden.

De röd-gröna partierna vill använda statsbidrag till satsningen.

– Nu kommer det pengar i vårändringsbudgeten på tio miljarder kronor extra till personal i kommunerna. Vi får 77 miljoner kronor om budgeten går igenom. Det handlar inte om ett engångsbidrag utan det får vi varje år, säger Tord Fredriksen.

MER LÄSNING: Mindre stress när delade turer slopas inom äldreomsorgen i Hedesunda

Anders Jansson är dock inte imponerad av det röd-gröna blocket.

– Det är positivt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet också tycker att det är viktigt att satsa på personalen, men det är lite underligt att man inte gjort det tidigare när man haft makten ganska länge, säger han.

Vad vill ni i alliansen göra för pengarna i regeringens välfärdssatsning?

– Satsningen riktar sig mot skola och socialtjänst för att hantera migrationen. Det tycker jag är rätt. Vad pengarna ska användas till i Alliansens budget är en fråga för Alliansen Gävle och det kommer att tillkännages i juni.

Med delade turer avses ett schema där en anställd jobbar på förmiddagen, är ledig mitt på dagen och återvänder på eftermiddagen för att jobba kväll.

MER LÄSNING: Dyrt att ta bort delade turer

Mer läsning

Annons