Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9-åringar får medalj av räddningstjänsten

/

I april räddade två nioåringar en garagebrand från att spridas till flera bostadshus. Nu får de medaljer av räddningstjänsten för sitt ingripande.

Annons

Det var en söndag mitt på dagen som en garagelänga i Hille började brinna på grund av ett elfel. Två intilliggande radhus skadades av elden, och om inte räddningstjänsten hade fått larmet så fort som de gjorde kunde även de ha börjat brinna. Det är tack vare de nioåriga kompisarna Hampus Lindbom och Noah Bergshem.

– Det började ryka jättemycket från garaget. Vi trodde att det var några som grillade korv. Men det brann, säger Noah Bergshem.

När de insåg vad som hände sprang Noah Bergshem runt till grannarna för att varna dem medan Hampus Lindbom sprang in till sin mamma så hon kunde larma brandkåren.

På frågan om de var rädda svarar båda "ja" i korus.

Under måndagen fick han och Hampus Lindbom en medalj för rådigt ingripande, ihop med ett diplom, en blombukett och en brandsläckare. Det var räddningschefen för Gästrike räddningstjänst som gav det till dem.

– Det var handlingskraftigt och kontrollerat gjort av två grabbar i nioårsåldern. Det är ganska dramatiska bilder där det kommer rök och eld ur ett garage... att de då finner sig och gör någonting är jätteduktigt gjort, säger räddningschefen Robert Strid.

Han berättar att det känns roligt att kunna uppmärksamma de båda. Om de inte hade larmat om branden när de gjorde det hade det kanske gått mycket värre än det gjorde.

Efter medaljutdelningen bjuds det på fika på brandstationen, och både Hampus Lindbom och Noah Bergshem fyller faten med välförtjänt tårta och kakor.

Tv med nioåringarna kommer inom kort.

Mer läsning