Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Å-draget dras ner till två helger

Å-draget har blivit en septembertradition i Gävle. Arrangemanget drar igång nästa helg.
– Här finns något för alla. Gavleån förvandlas till en mötesplats och en viktig pulsåder i stan, säger Marie-Louise Andersen, informationschef på Gävle kommun.

Annons

Det är ett fullspäckat program som årets Å-drag har att erbjuda. För sjunde året i rad inleds Å-draget med att 5 000 marschaller tänds efter Gavleån. Nytt för i år är gratis utomhusbio framför stadsbiblio-teket, mot Gavleån som fredag 5 september visar filmen ”Crossing the Bridge” och ett antal kortfilmer samt en trailer för Gävlefilmen ”Fragment”.

Taichi och cirkusgata

– Trafiken stängs av och alla kan ta med sig filtar och sitta på, säger Roger Tholin, filmansvarig på biblioteket.

Det blir även taichi i Kvarnparken, cirkusgata med bland andra Johan Wellton, konstgruppen Bassäng gör en simuppvisning i Gavleån, författaren Elsie Johansson besöker biblioteket, vernissage på utställningen Tänd mörkret som startar på Konstcentrum och avslutas på länsmuseet och fotoutställning utomhus med bilder från förr med motiv kring Gavleån. Första helgen har Sjömanskyrkan öppet hus med möjlighet att prova på kurser i dans, ukulele, politikerskola och mycket annat. Andra helgen vänder sig Musikhuset till unga med osignade band och designmarknad.

Fyrverkeri

Å-draget avslutas med ett fyrverkeri till musik på söndagen 14 september.

Men i stället för att ordna aktiviteter varje helg i september, som tidigare, har det dragits ned till två helger.

Git Sundberg, verksamhetschef på Musikhuset tycker att det fungerar bättre med två helger.

– Syftet är att visa bredden och lyfta fram vad som finns året om i Gävle. Det finns ett glödande kulturliv på gräsrotsnivå som inte alla känner till.  

Mer läsning

Annons