Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdi såg människor dö under flykten

/
 • FOTBOLL. Ungdomarna på Gnistan åker med jämna mellanrum till Österfärnebo för att spela fotboll. Saeed Omar visar en bild från en av fotbollsmatcherna.
 • SVÅR RESA. Abdi Xasan berättar att den svåraste delen av resan hit var månaderna i flyktinglägret i Malta. ”När vi              gick ut kastade folk flaskor på oss från sina bilar”, säger han.
 • OMHÄNDER- TAGNA. Saeed Omar tycker att Migrations- verket i Sverige har tagit väl hand om honom.
 • KONTAKT. Med hjälp av internet kan Abdi Xaxan hålla kontakten med en del av dem som är kvar i Somalia.

De tvingades lämna sina familjer och ta livsfarliga risker för att ta sig hit. Saeed Omar och Abdi Xasan är två av de ensamkommande flyktingbarn som debatten handlar om.

– Min dröm är att få stanna här, studera och få ett jobb, säger Saeed.

Annons

Saeed Omar är 16 år. I hemlandet Somalia, i en flyktingförläggning strax utanför huvudstaden Mogadishu, bor hans föräldrar och tre syskon kvar. Han tänker på dem ofta, men förklarar att han inte hade något annat val.

– Det finns två val. Antingen blir man tvingad att gå med i kriget och dö i det, eller så lämnar man landet.

Jämnårige Abdi Maahi Xasan, som har sin sjuka mamma kvar i Somalia, håller med honom.

– Min mor sa åt mig att det är bättre att jag lämnar landet än att jag dör där.

Båda två har gått igenom en hel del för att ta sig hit. Saeed berättar om bussresan genom Sudan och Libyen där många av passagerarna svalt ihjäl under resan, Abdi reste med en bil i över två veckor genom Saharaöknen.

– Bilen gick sönder, vi hade inget vatten, det var många som dog. Vi var på väg att ge upp om livet, allt för att jag inte kunde leva i mitt hemland, säger han.

Nu bor de i Gysinge

Båda två drömmer om att få uppehållstillstånd och kunna stanna här, studera och börja jobba i Sverige. Abdi vill läsa datavetenskap och Saeed, som är intresserad av reporteryrket, frågar nyfiket om hur det är att jobba på en tidning.

Nu bor de i Gysinge på Gnistan, ett privatägt transitboende där kommuner placerar sina ensamkommande flyktingbarn tills man ordnat en mer permanent boendeplats. Alla som bor här har nyligen kommit till Sverige och alla väntar på svar på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

Om dagarna går ungdomarna i skola och ibland åker de till Österfärnebo för att spela fotboll.

– Vi har blivit mycket väl omhändertagna här. Vi får gå i skola och vi har fått nya kläder, säger Saeed.

Men mycket av den vakna tiden ägnas ändå åt oro. De tänker på vad som ska hända om de får avslag och de oroar sig för sina familjer. Abdi berättar att han har mycket svårt att sova om nätterna.

– Jag är rädd att skickas tillbaka. Och man oroar sig för framtiden. Ska telefonen ringa, ska man få veta att någon i familjen blivit dödad i kriget? Man tänker på det hela tiden.

I Somalia har olika inbördeskrig rasat i många år och ingen av killarna har några minnen alls av att leva där utan stridigheterna.

– Men det vore jättebra om det blev fred i Somalia. Då skulle man kunna leva där, det kan man inte nu, säger Saeed.

Mer läsning

Annons