Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adoption av svenska barn ska förenklas

/

– Det är bra förslag men risken är att man tar bort det biologiska nätverket för barnet. Det är viktigt att det också finns, säger Weronica Gäfvert som är fosterförälder åt två barn.

Annons

Weronica och Mats Gäfvert är familjehem åt en 18-årig flicka och en sjuårig flicka. Den yngsta flickan var bara två år när hon flyttade hem till familjen Gäfvert.

– Hade jag fått ett erbjudande direkt när hon var två år, hade jag utan tvekan adopterat henne. Det var tungt med alla möten och hembesök. Men nu har vi lärt känna hela hennes släkt och tycker att det fungerar bra.

Flickans biologiska föräldrar hälsar på dottern en gång i månaden.

– Hon har en stor familj. För henne är det självklart att ha två mammor och två pappor.

Familjen har fått ett erbjudande från socialtjänsten om vårdnadsöverflyttning. Det innebär att fosterföräldrarna tar över allt ansvar för barnet.

– Vi tackade nej eftersom det också innebär att vi inte längre får stöd och handledning från socialtjänsten och det kan vara bra att ha i framtiden.

Weronica Gäfvert tycker att lagförslaget är bra.

– Det låter otroligt om lagen går igenom för socialsekreterarna jobbar stenhårt för att barnet ska tillbaka till de biologiska föräldrarna. Det sker sällan adoptioner i Sverige och det beror på att målet med de flesta familjehemsplaceringar är att barnet ska tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Hon anser att det blir tryggare för många av fosterbarnen om de kan bli adopterade.

– Tyvärr finns det fosterfamiljer som känner sig missnöjda med barnet och byter när det inte går som de har tänkt sig. Det kan man inte göra om man har adopterat ett barn.

Men hon är samtidigt reserverad.

– Konsekvenserna kan bli förödande om man förvägrar föräldrarna och släkten umgänge med barnet.

Hon tycker att det borde finnas ett tillägg i lagförslaget som gör det möjligt för barnet att träffa sina biologiska föräldrar och inte kapa banden helt.

– Den möjligheten finns inte för utlands-adopterade.

Mer läsning

Annons