Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokatsamfundet kritiskt till SD-nämndemän

/
  • Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande, är mycket kritisk efter avslöjandena om SD:s nämndemän.
  • SD har tio nämndemän i Gävle tingsrätt efter valet. Förra mandatperioden hade man fyra.

Rasistiska SD har mer än dubbelt så många nämndemän i Gävle tingsrätt efter valet 2014. Advokatsamfundet menar att SD:s höga representation är ett problem.
– Det är en problematik när det gäller nämndemän som vi aldrig har skådat tidigare, säger generalsekreteraren Anne Ramberg.

Annons

Arbetarbladet avslöjade att den avgående nämndemannen Hans Welander (SD) delat länkar på sin Facebooksida där muslimer pekas ut som brottslingar, terrorister och våldtäktsmän.

– Det är givetvis helt oacceptabelt. Alla domare bör stå för allas likhet inför lagen, men det här speglar något helt annat, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Efter Sverigedemokraternas succéval har man gått från fyra till tio nämndemän i Gävle tingsrätt. I Tierp har man numera en nämndeman, tidigare hade man ingen.

Men flera SD-nämndemän i Sverige har, som Expressen och Researchgruppen avslöjat, uttryckt sig rasistiskt och hatiskt eller fördomsfullt om olika folkgrupper på rasistiska hatsajter.

Anne Ramberg är kritisk till att politiker ska vara nämndemän över huvudtaget, men tycker speciellt att SD:s höga representation är ett problem.

– Att nämndemän utses politiskt är ett systemfel. Det har dock hittills inte varit något problem så vitt jag vet. Men nu är det uppenbart att den problematik vi ser hos SD:s nämndemän är något som aldrig skådats tidigare, säger hon.

– Det är ytterst allvarligt att en person som söker asyl, alternativt en invandrad person som är misstänkt för något grovt brott inte kan utgå från att bli bedömd på ett opartiskt sätt, fortsätter Anne Ramberg.

Anita Wallin Wiberg, lagman och chef vid Gävle tingsrätt, ser inget problem med att SD har fått fler nämndemän.

– Min inställning är och förblir att nämndemännen inte är här som politiker. Jag vet inte om nämndemännen tillhör det ena eller det andra partiet. Och det vill jag inte veta heller, säger Anita Wallin Wiberg.

Roger Hedlund, ordförande i SD Gävleborg, säger att Anne Rambergs kritik känns "lite väl oproffsig".

– Hon är mycket väl medveten om att många partier har haft problem med nämndemän och att vi genomgår en hårdare granskning än andra partier. Gräver man djupt bland alla partier vet vi att sådant här förekommer överallt, säger han.

Det är därför så många nämndemän avslöjats från just SD, menar Roger Hedlund.

– Däremot tycker jag att vi precis som alla andra ska ta ett stort ansvar för vilka vi sätter som nämndemän. När det gäller sådana här personer som inte är lämpliga som nämndemän så agerar vi på det sätt vi kan. Vi ska förstås se till att det blir bra från början också.

– Det är ganska många nämndemän som vi ska utse genom kommunerna så här direkt inpå valet. Då har det väl brustit lite i bakgrundskontrollen av dem som ska företräda oss, fortsätter Roger Hedlund.

Han intygar att medborgare kan känna sig trygga med att dömas rättvist av nämndemän från SD.

– Ja, rent generellt. Alla partier har problem med sina nämndemän, det har vi sett tidigare. Man behöver inte vara mer orolig för våra nämndemän än för andra.

Mer läsning

Annons