Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsmän i knipa skapade lånekarusell

En liten bilfirma i Gävle blev 2007 ett verktyg för två affärsmän i ekonomisk knipa för att skaffa sig det kapital de saknade. Metoden var att lura ett 40-tal privatpersoner att låna miljoner från finans-bolag.

– Vi tänkte aldrig lura nån. Hade våra affärer lyckats hade vi betalat tillbaka allt, sade en av de åtalade när rätte-gången började på tisdagen.

Annons

Affärsmännen bildade ett konsultbolag i Strängnäs med den uppgivna affärsidén att finansiera privatpersoners köp av begagnade bilar och båtar. Men det fanns inga båtar, bara lån.

Bekanta till affärsmännen fick ett erbjudande: ”Låtsas att du har köpt den här båten och ansök om lån på några hundra tusen. Om några månader löser vi lånet. Avbetalningarna står vi för och du får 20 000 för besväret.”

Många nappade och i början hölls löftena. Men allt slutade i katastrof. För att ha råd att betala finansbolagen i slutet av månaderna tvingades man ordna nya falska lån. Till slut sprack allt och blev en jättelik ekobrotts- utredning. Den hamnade hos Gävlepolisen eftersom affärsmännen just flyttat lånekarusellen till den bilfirma de nyligen köpt i Gävle. Den gick snart i konkurs.

En erkänner – en nekar

När den tolv dagar långa rättegången inleddes stod det klart att de tidigare affärskompanjonerna valt helt olika linje, och inte längre gillar varandra. Den ene erkänner nästan allt, den andre nekar till allt.

– Jag förstår inte, han var ju med på allt. Vi har gått tillsammans i båthamnar för att leta motornummer till falska lånehandlingar, sade han som erkänner.

Enligt honom försökte han bara klara sin familjs firma ur en ekonomisk kris som uppstått sedan flygbranschen dök, efter terrorattentaten 11 september 2001. Han hade gjort flera misslyckade försök att byta till en mer lönsam verksamhet, men bara hamnat i nya svårigheter.

De falska båtlånen skulle vara en tillfällig räddning för att skaffa kapital till att köpa ett lönsamt företag, hävdade han bestämt.

Men åklagaren Christer Sammens tvivlar. Polis- utredningen visar upp falska lån på betydligt mer än tio miljoner kronor.

– Så mycket kan väl inte ha gått åt bara för att hålla lånen flytande. Vart har resten av pengarna tagit vägen? undrade han.

Många privatpersoner blev sittande med krav på hundratals tusen kronor från finansbolagen. Konsekvenserna för många blev en kraschad privatekonomi. Under de kommande rättegångsdagarna ska många av dem förhöras i domstolen.

Mer läsning

Annons