Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aggressiv patient skrevs ut utan fortsatt vård

Psykiatriska kliniken i Gävle får kritik för att man skrev ut en aggressiv patient från kliniken utan att se till att han fick fortsatt vård.

Annons

Efter utskrivningen skadade patienten en anhörig.

Den anhöriga blev lyckligtvis inte allvarligt skadad men händelsen anmäldes till Socialstyrelsen som nu kräver att psykiatriska kliniken ser över sina rutiner.

Patienten som har Aspergers syndrom togs flera gånger in på psyk sedan han börjat visa tecken på psykos. Till slut fick han tas in för tvångsvård efter att han uppträtt aggressivt mot sina föräldrar.

Han vårdades ett tag men skrevs sedan ut då man inte ansåg att han hade psykiatriska problem utan att beteendet berodde på hans Asperger-störning. Men han skrevs ut utan att man planerade för den fortsatta vården. Det framgår inte ens vem som skulle ta över ansvaret.

En tid efter utskrivningen började patienten åter visa tecken på paranoia och aggressivitet och det ledde sedan till en händelse där han gav sig på och skadade en anhörig.

Socialstyrelsen riktar kritik mot psykiatrin för att man inte gjorde någon vårdplanering vid utskrivningen,

Psykiatrin anser också att det finns problem. Att samarbetet inte fungerat, att det är oklart vilka som ansvarar för patienter med Aspergers, att det brustit i kommunikationen och att bedömningar av patienters farlighet måste dokumenteras. Detta ska nu förbättras.

Mer läsning

Annons