Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerlind åter i politiken – i FP!

/

Tidigare en stridbar socialdemokrat som var obekväm för det egna partiet. Efter några år utanför politiken gick Helene Åkerlind i måndags med i Folkpartiet.
– Jag vill vara med och diskutera igen, säger hon.

Annons

Helene Åkerlind kom in i politiken vid 25 års ålder och blev i slutet av 90-talet politiskt sakkunnig åt dåvarande skolministern Ylva Johansson. Senare blev hon ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Gävle.

När det stormade som mest kring Helene Åkerlinds politiska karriär vid åren runt millenieskiftet var hon ofta hett nyhetsstoff i de lokala medierna. Hon och partikollegan Ann Hedbom var oppositionella och lite av ett rött skynke för det egna partiet, Socialdemokraterna.

– Vi var två vildhjärnor som drevs av att vi ville förändra världen. Vi var unga och hade massor av idéer, vi ville förbättra demokratin och fördela pengarna på nya sätt, med hängrännor mellan nämnderna i stället för stuprör, säger hon.

Följden blev att de båda efter valet 2002 frystes ut av det egna partiet. Helene Åkerlind fortsatte visserligen som kommunrevisor men slutade att betala medlemsavgiften och gick ur Socialdemokraterna.

– Vi blev lite en symbol för det som är Socialdemokraternas problem. Partiet har haft svårigheter med att förnya sig och vara tillräckligt vitalt, säger hon.

Nu har hon varit regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg i snart sex år. Under den tiden har hon flera gånger fått inviter från Folkpartiet och i måndags gick hon med.

– Jag har alltid varit politiskt engagerad och vill kunna följa med aktivt i debatter och diskussioner. Jag är imponerad av den liberala tankesmedjan Fores som var de enda vid förra valet som tog fram tillräckligt bra material för att möta Sverigedemokraterna i integrationsdebatten.

Siktar du på kommunfullmäktige igen?

– Nej, herregud. Livet är för kort. Däremot ska jag försöka se till att andra kommer fram och får ta plats. Det är mer min roll, säger Helene Åkerlind.

Mer läsning

Annons