Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren ifrågasätter läkarens intyg

Kammaråklagare Christer Sammens ville att Gävle tingsrätt skulle bortse helt från det intyg om tillfälliga hjärnstörningar som en kollega till den åtalade läkaren hade lämnat till tingsrätten när rättegången avslutades i går.

Annons

– De har bara träffats och pratat och sedan har han skrivit ihop någonting. Det går inte att dra några slutsatser av det, säger Sammens.

Arbetarbladet berättade i går om läkaren som åtalats för misshandel av sin hustru och allvarliga hot mot personalen på akuten dit han kom efter ett fall utför Heartbreaks branta trappa. Han hävdar att fallet och den hårda smäll i pannan han fick då gav honom en tillfällig störning i hjärnan som förklarar hans beteende. Därmed skulle han inte kunna dömas för gärningen.

Psykiatern Lars Åke Björklund i Söderhamn har på läkarens begäran skrivit ett intyg om att en sådan skada kan ge ett trauma med bortfall av hjärnfunktioner som följd. Där berättar han också att den åtalade har ett rykte som en mycket kunnig, omsorgsfull och duktig läkare.

När rättegången avslutades i går bad åklagaren Christer Sammens rätten att helt bortse från intyget.

– Det går inte att jämföra med ett rättspsykiatriskt intyg av den typ som domstolen ibland begär. Då har den psykiater som gör utlåtandet tillgång till hela polisutredningen och kan sätta in bedömningen av den åtalade i ett sammanhang. I det här fallet har psykiatern bara träffat den åtalade, lyssnat på hans berättelse och sedan skrivit sitt yttrande, säger Sammens till Arbetarbladet.

Sammens anser också att läkarens försvar på den här punkten faller i och med att han åtalats för en händelse några månader tidigare där han ska ha slitit ut en man ur en bil och misshandlat honom. Enligt Sammens var det ett liknande beteende.

– Och den gången hade du väl inte slagit huvudet, frågade Sammens under rättegången.

Domen mot läkaren kommer om två veckor. Han är tillbaka i arbete men har omplacerats till en ort i Hälsingland.

När domen kommer ska arbetsgivaren ta ställning till om han kan fortsätta arbeta.

Då ska också Socialstyrelsen bedöma hans lämplighet som läkare.

Man vill ta reda på om det finns några bakomliggande problem, exempelvis sjukdom eller missbruk, som kan påverka hans möjligheter att fungera som läkare.

I så fall kan Socialstyrelsen begära att läkarens arbete ska följas upp eller i mycket allvarliga fall att legitimationen dras in.

Arbetsgivaren har tidigare sagt att det kan bli svårt för läkaren att jobba kvar hos om han döms eftersom förtroendet för honom då är allvarligt skadat.

Mer läsning

Annons