Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren vill ha långa fängelsestraff

Nio års fängelse vardera för de två ägarna till Svarte Jägaren och ett lika långt fängelsestraff för 35-åringen som ska ha gett de tre ungdomarna pengar för att tända på krogen. Det yrkade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand på när han i dag höll sin slutplädering i den långa rättegången.

Annons

Åklagaren menade i sitt anförande att målet, med sammanlagt tio åtalade personer, till stor del handlar om unga pojkar och män som lever ett liv med avsaknad av manliga förebilder.

Hammarstrand menade att de två åtalade ägarna, 42 och 45 år gamla, men framför allt den 35-åring som var mellanhand mellan ägarna och ungdomarna, utnyttjat de yngre männens sociala utsatthet.

– Det är ingen tvekan om att han knyter barn och ungdomar med social problematik till sig och utnyttjar dem, sade åklagaren om 35-åringen.

De tre unga män som utförde själva brandattentatet natten till 10 april, tycker åklagaren ska dömas till mellan två och fyra års fängelse för bland annat grov mordbrand och medhjälp till grov mordbrand. För de två ägarna yrkar åklagaren på nio års fängelse för anstiftan till grov mordbrand och 35-åringen vill Hammarstrand ska dömas till nio års fängelse för medhjälp till grov mordbrand.

På tisdag i nästa vecka håller försvarsadvokaterna sina slutpläderingar.

Mer läsning

Annons