Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på sju år för metallstölder

/
  • Blev av med skrot. Skrotföretaget Arvid Svensson AB var ett av företagen som drabbades av metalligan. En natt i oktober i fjol bröt sig fyra män in och stal kopparkabel för cirka 900 000 kronor.

Upp till sju års fängelse för grov stöld kan straffet bli för männen i den liga som roffat åt sig metall för 25 miljoner kronor. Stölderna skedde i flera svenska städer, bland annat i Gävle.

Annons

Rättegången mot de fem männen, födda mellan 1971 och 1984, har avslutats i Göteborgs tingsrätt. I sin slutplädering yrkade kammaråklagare Johan Udén på sju års fängelse för en av dem.
– De kommer att dömas för många brott, men för hur mycket vet jag inte, säger Johan Udén till TT.
För de fyra övriga männen yrkar åklagaren på två till sex års fängelse.
Totalt handlar det om 37 fall av grov stöld under norparturnén, som pågick mellan hösten 2005 och mars i år. Från Gävle i norr till Ystad i söder for männen omkring och stal bilar där de stuvade in kopparskenor, aluminiumplåtar, mässingsstänger och annan metall som de roffade åt sig, enligt åtalet.
Totalt uppgår värdet av den stulna metallen till 25 miljoner kronor. De gånger ligan kom över större mängder stöldgods ska det nästan alltid ha levererats till en plats i närheten av väg E 45 tre mil norr om Göteborg.
Till stor del har männen erkänt brotten. Men de antas inte vara hjärnorna bakom stöldräderna.
TT: Kan du säga vem som har beställt metallen?
– Det vill jag inte prata om, säger Johan Udén.

Mer läsning

Annons