Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre kan få förtur till vaccinering

/

Nu kan 56 000 länsbor få förtur till vaccinering. De äldre som väljer att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan kan samtidigt få svininfluensasprutan. Det har landstinget Gävleborg beslutat.

Det innebär att en 69-åring kan vaccineras före en 40-åring.

Annons

Därmed går landstinget ifrån den tidigare planeringen där man vaccinerar i åldersordning och där de äldsta skulle få sitt vaccin först i början av nästa år.


Skälet är att man nu vill skynda på vaccineringen mot den vanliga säsongsinfluensan. Man befarar att den kan komma att ta fart nu när allt fler vaccinerats mot svininfluensan och vill därför se till att de äldre som brukar drabbas hårdast av den vanliga influensan får ett skydd mot den.
– Det är en influensa som kräver 1 000–4 000 svenskars liv varje år och det skulle vara obehagligt om vi inte har denna grupp vaccinerad, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Tanken är att de som är 65 år och äldre ska vaccineras mot säsongsinfluensan med start vecka 49. Och om det är medicinskt möjligt räknar man med att de samtidigt ska kunna få svininfluensavaccinet.
– Besked kommer denna vecka, men vi tror att man kommer att kunna ge båda samtidigt, säger Signar Mäkitalo.65–69-åringarna kan i så fall få sprutan mot svininfluensa samma vecka som 30–39-åringarna och alltså innan de som är 40 år och äldre.
Men det betyder inte att de yngre ska behöva vänta längre än vad som tidigare sagts. Landstinget räknar med att få mer vaccin och hinna med alla. Men det innebär att det är fler som ska vaccineras samtidigt vilket kan leda till ökad trängsel och köer på hälsocentralerna.Och en grupp som helt klart kommer i kläm är de som är mellan 60 och 64 år. De är för unga för att erbjudas säsongsinfluensavaccinering och får därmed heller ingen förtur till vaccinering mot svininfluensa. Det innebär att de blir allra sist ut. Eftersom landstinget dessutom planerat ett tre veckor långt jul- och nyårsuppehåll får de inte sin spruta förrän i mitten av januari. En hel månad efter exempelvis 95-åringarna.
– Det är en svaghet i planen, medger Signar Mäkitalo.

Enligt primärvårdschefen Berit Fredricsson hinner man dock inte vaccinera snabbare än så här.

Mer läsning

Annons