Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre luras med gratis matta

En bedragare ringer upp äldre med ett erbjudande om en gratis matta – om han får komma in i lägenheterna de bor i.

Hemtjänstföretaget Förenade Care hade under fredagen kontakt med ett tiotal oroade kunder och vill nu gå ut och varna för liknande samtal.

Annons

Under fredagen blev äldre Gävlebor uppringda av en person som påstod sig vilja ge dem en gratis matta i utbyte mot att han fick komma in i deras lägenheter.

Personen uppges ha sagt att hans företag vill tacka en trogen kund och därför bjuda på en gratis matta.

Hemtjänstföretaget Förenade Care fick ta emot ett antal samtal från sina kunder under fre-dagen.

De vill nu gå ut och varna för liknande samtal eftersom personen förmodligen vill komma åt värdesaker i de äldres lägenheter.

– De äldre som kontaktat oss undrar vad de ska göra och om de ska ta emot mattan. Vi säger att de naturligtvis inte ska göra det eftersom det finns en hög risk för inbrott, säger Förenade Cares verksamhetschef Mikael Palm.

Han säger att bedragaren förmodligen försöker utnyttja att äldre kan ha dåligt minne och därför inte vet om de handlat hos det påstådda företaget eller inte.

Sparade numret

En av personerna som blivit uppringda av bedragaren sparade numret som mannen ringde ifrån.

– Vår personal var på plats hos personen som blev kontaktad. Vi har pratat med polisen om det vi vet och även givit dem numret som bedragaren använde sig av, säger Mikael Palm.

Liknande försök att ta sig in i äldres bostäder har förekommit förut.

Bedragare som använt sig av knepet med en gratis matta har påträffats i ett flertal svenska städer under de senaste åren.

Under 2010 hade polisen i Västerås en specialsatsning på äldrebrott efter att ovanligt många äldre hade utsatts för rån och inbrott i hemmet.

Mer läsning

Annons