Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre par ska inte behöva skiljas åt då den ene blir sjuk

Äldre par ska inte behöva skiljas åt för att den ene blir för sjuk för att bo hemma. Det tycker den borgerliga alliansen i Gävle och vill att kommunen inför parboendegaranti.

Kostsamt och krångligt, enligt tjänstemannasvaret.

Annons

I motionen skriver företrädarna för M, C, KD och F att kommunen i dag inte skulle klara att leva upp till en sådan garanti eftersom särskilda boenden är anpassade till den vårdbehövande men inte till en frisk partner. Men hindren kan arbetas bort genom planering och ombyggnad, menar de.

– Det blir kostsamt. I princip varje gång som någon får ett särskilt boende skulle någon kunna säga ’då vill jag flytta med’ och då blir det mycket som ska byggas nytt, säger Weine Johansson, som har skrivit remissvaret som politikerna i omvårdnadsnämnden ska ta ställning till på onsdag.

Gävle har cirka 1 015 lägenheter i särskilda boenden. Av dem är fyra lägenheter anpassade för parboende.

De finns på Forellplan i Sätra och ges till par med liknande vårdbehov, dock inte demens. Det finns också par som bor i rummet eller avdelningen intill. Men också det förutsätter att de har ungefär samma behov av vård.

Att helt friska personer skulle bo tillsammans med sin partner på ett särskilt boende skulle kräva ett nytt regelverk, och tydliga definitioner av vilka som är ett par.

– Det går nog inte att diskriminera sambos, säger Weine Johansson.

Dessutom behöver det redas ut huruvida den friska personen ska ha rätt att bo kvar om den sjuke partner dör.

Mer läsning

Annons