Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All personal på Gävle Stuveri sägs upp

I väntan på att Gävle Hamn och Gävle Stuveri ska komma överens om ett bra pris för stuveriverksamheten sägs nu all personal på stuveriet upp. Och inte ens om Gävle Hamn skulle ta över verksamheten är det säkert att alla anställda får följa med.


– Det är väldigt oroligt bland personalen, säger Sten-Olov Hillbom på transportfacket.

Annons

Det var i slutet på förra året som Gävle Stuveri tog beslut om att avveckla sin verksamhet. Bakgrunden var att företaget för andra året i rad gjorde en storförlust.

Diskussioner har förts med kommunalägda Gävle Hamn om att ta över verksamheten och därigenom skulle även personalen få fortsätta i ny regi. Men MBL-förhandlingar har samtidigt pågått på stuveriet och i torsdags blev det klart att all personal sägs upp.

Drygt 80 anställda berörs, varav flertalet tillhör transportarbetareförbundet.

– Det känns inget bra, det är väldigt oroligt bland personalen, säger klubbordföranden, Sten-Olov Hillbom.

Transport reserverade sig mot alla beslut om avveckling och uppsägningar av personal, men fick alltså inget gehör från företaget.

– Det alla vill är ju att kommunen köper vårt företag så att det blir ordning och reda, men de här uppsägningarna tyder på att de inte är överens. Vad de inte är ense om vet jag inte.

Gävle Hamn har för ungefär en vecka sedan gett stuveriet ett bud.

– Nu väntar vi på ett svar, säger hamnchefen, Fredrik Svanbom.

Trots att han i första hand vill ta över stuveriverksamheten har hamnbolaget även börjat titta på andra alternativ.

– Oroliga kunder har redan hört av sig till oss och då har vi lovat att hitta en lösning för dem om stuveriet skulle avvecklas. Det kan till exempel bli aktuellt för oss att utföra den här servicen inom vårt eget bolag.

Även då behöver hamnbolaget anställa personal och göra vissa investeringar.

Oavsett hur lösningen för stuveriservicen i hamnen kommer det troligtvis inte att finnas jobb åt alla som i dag arbetar på Gävle Stuveri.

– Hur mycket folk vi skulle behöva och om det är samma kompetens som finns i dag kan jag inte uttala mig om innan vi vet vilka kunder vi kommer att ha. Men det är klart att slår man ihop två bolag vill man ju ha synergieffekter, säger Fredrik Svanebom.

Mer läsning

Annons