Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla hjälpte till att bygga missionshuset

Missionshuset i Kjessmansbo var en angelägenhet för hela bygden när det uppfördes 1904 och det var inte bara de som var kyrkliga som bidrog med pengar och arbetsinsatser.

Annons

– Alla ställde upp solidariskt. Det fanns gemenskap i byarna, berättar Lars Andersson.
Intill Kjessmansbos missionshus ligger en gård med anor från 1600-talet och där bodde vid förra sekelskiftet de hängivna missionsföreningsmedlemmarna Carl Helin och Karin Nilsdotter. Makarna skänkte en bit mark där missionshuset skulle stå och när det var färdigbyggt blev Carl Helin Kjessmansbos missionsförenings förste ordförande och föreståndare.
Men det var många andra i Kjessmansbo och byarna runt omkring som också drog sitt strå till stacken. Teckningslistan för frivilliga bidrag till bygget är lång och vittnar om stor generositet bland befolkningen. Av listan framgår till exempel att Albin Ström i Verkebro skänkte tre timmerstockar, att Anders Andersson i Åsbo skänkte två hästdagsverken, tio kronor att erlägga under loppet av fem år samt fem kronor att erlägga på en gång. Vidare att Karin Olsson i Kjessmansbo skänkte fem kronor, att Anna Olofsson i Vägskälet gjorde detsamma samt att Per Larsson i Kjessmansbo bidrog med två mansdagsverken.
På senare tid har gåvor och oavlönade arbetsinsatser bidragit till missionshusets underhåll, bland annat när huset skulle målas. Vid jultid hålls den årliga auktionen, dit folk i byarna runt omkring skänker saker som de sedan ropar in till förmån för föreningen och huset.
Bekymret just nu är plåttaket som bör bytas inom kort.
– Vi hoppas på ett bidrag, säger Lars Andersson.

Mer läsning

Annons