Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla i länet ska vaccineras mot svininfluensan

Alla invånare i Gävleborgs län ska erbjudas vaccinering mot svininfluensan i höst. Landstinget har beställt 550 000 doser vaccin till en kostnad av 35 miljoner kronor.

Annons

– Många kommer att bli sjuka, även om de inte blir dödssjuka. Det kan påverka hela samhället hårt om vi inte vaccinerar så många som möjligt, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Världshälsoorganisationen WHO har klassat influensan, tidigare kallad svininfluensan, som en pandemi. Influensan beräknas nå Sverige på allvar i höst. Socialstyrelsen rekommenderar därför alla landsting i landet att beställa vaccin så att det räcker till alla invånare. Landstinget Gävleborg gör ingen annan bedömning utan kommer att beställa vaccin till samtliga länsbor.

– Just nu är det ett ganska milt virus med milda symptom för de flesta men en del blir svårt sjuka och influensan kan även leda till dödsfall. Om det finns ett vaccin som kan förhindra det tycker jag att man ska vaccinera sig men det är förstås frivilligt, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Socialstyrelsen bedömer att mellan 20 och 40 procent av befolkningen kommer att smittas, det motsvarar ungefär 50 000- 100 000 länsbor.Vaccinet ges i två omgångar med fyra veckors mellanrum och ger ett skydd i cirka 12 månader. Landstinget har beställt 550 000 doser som ska ges i cirka tre månaders tid, vilket motsvarar cirka mellan 20 000 och 30 000 länsbor i veckan.

– Frågan är hur vi ska klara av det här. Det kommer att krävas en rejäl insats men vi planerar just nu hur det ska organiseras. Vi måste hitta en lösning som påverkar den vanliga vården så litet som möjlig.

I dagsläget är det inte klart hur vaccinet ska finansieras. Landstinget har rätt att ta ut en avgift av dem som väljer att vaccinera sig.

– Men vi hoppas på att staten går in med pengar, säger Signar Mäkitalo.

– Det har tidigare gjorts nationella vaccinationskampanjer men senast var nog på 60-talet mot polio.

– I nuläget har landstingsstyrelsen beslutat att köpa in. Vi ser helst att regeringen betalar det här.

– Vi har arbetsgrupper som jobbar med detta. Socialstyrelsen ska också föra ut informationen.

– Den ger ungefär samma besvär som vanlig vaccinering, ömhet på stickstället och ibland feberreaktion.

Mer läsning

Annons