Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla överens på stormöte om myggen

Myggen vid nedre Dalälven måste bekämpas – och alla ska vara med och betala. Enigheten var stor när myggplågan diskuterades på ett stormöte hos länsstyrelsen i går.

– Det bådar gott inför framtiden, säger Lena Lundgren (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Gävle.

Annons

I går lämnades den formella ansökan in om tillstånd för bekämpning av stickmyggor med BTI under nästa sommar. För första gången har man nu ansökt om tillstånd för bekämpning för tre år framåt. För första gången var nämligen alla berörda kommuner, regionförbund och länsstyrelser överens om att fortsätta med bekämpningen.

– Alla är överens om att vi måste komma åt myggproblemet och att det är BTI som gäller, tills vi hittar något annat som har den önskade verkan, säger Carl-Ewert Ohlsson (C), kommunalråd i Sandviken.

Han konstaterar att det finns fördelar med att söka tillstånd för en längre period.

– Nu blir det slut på ”brandkårsutryckningarna”, säger han.

Lena Lundgren (S), ordförande bygg- och miljönämnden i Gävle, gläds åt att alla är överens om vad som måste göras.

– Det har varit svårt att få länsstyrelser och regionförbund att dra åt samma håll. Nu går vi ifrån det här med att kasta en het potatis mellan oss och det är verkligen skönt. Det bådar gott för att det inte ska bli en sådan cirkus som det var i somras, säger hon.

”Källorna kommer visa sig”

Samtidigt har man också börjat komma överens om hur myggbekämpningen ska finansieras. De berörda kommunerna går in med delar av finansieringen – men inte med mer än man bidragit med hittills. Nu ska också länsstyrelserna och regionförbunden vara med och betala. Länsstyrelsen i Gävleborg ska ta fram ett förslag på hur kostnaderna ska fördelas mellan de olika länen.

– De finansieringsvägar som finns är både landsbygdsbidrag och det som kallas regionala anslaget 1:1. Men vilka finansieringskällor vi ska använda kommer att visa sig under handläggningstiden, säger Mats Hindström som är enhetschef på länsstyrelsens avdelning för landsbygd och natur.

I årets ansökan om tillstånd för bekämpning har man också sökt tillstånd för att bekämpa ett större område än tidigare. Nu söker man tillstånd för att bekämpa på sammanlagt 8 100 hektar mark till skillnad från tidigare 5 500 hektar.

Mer läsning

Annons