Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergiska barn utan dagis

/
  • VILL HA DAGIS. Matteus, 1 år och Mikaela, 2,5 år behöver allergianpassad barnomsorg.

Matteus och Mikaelas föräldrar står utan barnomsorg efter att Gävles två allergidagis lagts ned. Kommunen har efterlyst en dagbarnvårdare åt familjen men mamma Susanne är skeptisk.

– De förstår inte att det ställs höga krav. Det är nolltolerans som gäller, säger hon.

Annons

Susanne hade sökt dagisplats för sina två barn på allergiavdelningen Skrindan i Sätra. Två veckor innan dottern Mikaela, 2,5 år, skulle skolas in i augusti fick hon veta att allergidagiset skulle läggas ned. Sonen Matteus, 1 år, skulle ha börjat där i januari. Barnen är båda båda överkänsliga mot födoämnen och är i behov av en sanerad miljö som utesluter pälsdjur, tobaksrök och parfymer.

Nu är Susanne osäker på om hon kan återgå till arbetet i januari, när hennes föräldraledighet går ut. Kommunen försöker rekrytera en dagbarnvårdare åt hennes barn. Men Susanne är tveksam till om det kommer att fungera.

– Det kräver till exempel ett helt doftfritt hem. Eftersom kommunen också bara anställer en dagbarnvårdare finns begränsningar, vi får alltså inte samma förutsättningar som andra familjer, säger hon.

Om barnomsorgen inte går att lösa funderar Susanne på att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen.

– Vi har samma rättigheter som alla andra och känner oss bortprioriterade. Men vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt, säger hon.

400 000 kronor sparar kommunen på nedläggningen, som började planeras i våras. Men diskussionen har förts under en längre tid eftersom efterfrågan på de två avdelningarna, Skrindan och den på Myrbackagården i Bomhus, inte har ansetts vara tillräckligt stor.

Bara en familj i Gävle har aktivt frågat efter allergianpassad barnomsorg, enligt skolområdeschef Eva Levin. Många barn med lindrigare allergier klarar av att vara på icke anpassade förskolor.

Hon hoppas att familjer som är i behov av anpassningen ska vända sig till kommunen, även om alla lösningar inte är färdiguttänkta än.

– De som vill ha allergianpassad barnomsorg ska vi kunna hitta det åt, säger Eva Levin.

Att efterfrågan har minskat behöver inte betyda att antalet barn med allergi minskat. Maritha Sedvallsson på Astma- och allergiförbundet i Gävleborgs län tror snarare att det handlar om bristande information om att avdelningarna har funnits.

– Kommunen verkar ha handlat utan att tänka igenom i förväg. Det är barnen som blir lidande, säger hon.

Mer läsning

Annons