Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: "Kommunen vill skapa länets största bilverkstad"

Alliansen anklagar de rödgröna för att vilja skapa länets största bilverkstad.
Bakgrunden är att Gävle vill satsa på en kommunal bilpool.

Annons

I dag är ansvaret för Gävle kommuns drygt 500 fordon spritt på de olika förvaltningarna. En del har bilar som de inte kör så ofta, medan andra skulle behöva fler bilar.

Redan för två år sedan tog kommunfullmäktige i Gävle beslut om att samla bilansvaret. På så sätt kan man få en effektivare användning och lättare klara målet om fossilfria tjänsteresor 2020.

En utredning har gjorts och nu är förslaget är att Markbyggarna som ligger under det kommunala bolaget Gavlefastigheter ska få hand om bilpoolen.

På tisdagen var frågan uppe på kommunstyrelsens bord.

Men det som på pappret såg ut som en väldigt odramatisk sak kom att debatteras i över en och en halv timme.

Alliansen ville att det tydligt skulle redas ut vad Markbyggarna ska få göra med bilarna. Om det till exempel är de som ska serva och tvätta dem i framtiden.

– Vi tycker att det är fel om kommunen ska bygga upp en sådan verksamhet i stället för att köpa tjänsterna av våra lokala företag, säger Helene Åkerlind, (FP), kommunalråd i opposition.

Till de rödgrönas stora förtret drev alliansen tillsammans med SD igenom att alla kringtjänster som skapas vid den centrala bilpoolen ska upphandlas och konkurrensutsättas.

– De är oseriösa. De får det att låta som att vi vill göra det så dyrt och jävligt för Gävleborna som möjligt, säger Åsa Wiklund Lång, (S), kommunalråd.

– Markbyggarna upphandlar tjänster redan i dag tjänster när det är mest fördelaktigt men det här beslutet är att gå händelserna i förväg, säger hon.

Mer läsning

Annons