Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre kassor tar emot kontanter

/
  • Att pyssla med kontanter är både dyrt och osäkert för butikerna. Nu stängs allt fler kassor för kontanter, och vissa butiker har helt slutat ta emot dem.

Att hantera kontanter på ett säkert sätt är dyrt, och de nya sedlarna ställer till det ytterligare för vissa butiker. Konsumenter får vänja sig vid att det på vissa ställen helt enkelt inte går att betala med sedlar och mynt.

Annons

De kassor som kan ta emot kontanter blir allt färre. Enligt uppgifter till Arbetarbladet kan en enda kassaenhet för säker hantering av kontanter kosta så mycket som 160 000 kronor, vilket innebär en stor kostnad för butikerna. I och med att vi nu fått nya sedlar och mynt behöver också vissa av de gamla enheterna bytas ut för att fortsätta fungera. Det kommer att skynda på utvecklingen mot kontantfria kassor ytterligare.

Redan nu är det långt ifrån självklart att kunna betala med kontanter i vilken kassa man vill i butikerna. Också i många stora livsmedelsaffärer blir man hänvisad till vissa särskilda kassor som är utrustade för det.

Och kontantbetalningarna minskar också i rask takt. Enligt Markus Friberg, presschef på Svensk handel, sker 80 % av alla transaktioner i handeln med kort. Och räknar man i betalade kronor och ören är det bara 10 % som betalas kontant.

Vissa butiker har valt att helt sluta med kontanter. Telia har till exempel valt den lösningen, och de har butiker i bland annat Valbo och Gävle.

De anlitade tidigare ett säkerhetsföretag som körde värdetransporter, men när det bolaget gick i konkurs bestämde de sig för att helt sluta med kontanter. Nu har de kört kontantlöst i tre år.

– Det är en säkerhetsfråga och naturligtvis också en ekonomisk fråga. Det är dyrt att hantera kontanter, säger Hans G. Larsson som är informationsansvarig på Telia.

Men hur gör man om man inte vill eller inte kan betala med kort i butiken?

– Det kan jag inte svara på. Men min bild är att det här inte uppfattas som något problem.

Mer läsning

Annons