Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre tjejer läser teknik

I Gävle och Sandviken är bara 25 procent av eleverna som går tekniskt program på gymnasiet tjejer.

Det är fler än för riket i stort, men färre än för fem–sex år sedan.

Annons

Om inte tjejers intresse för teknik ökar, kommer Sverige att hamna på efterkälken som industrination, menar statliga Teknikdelegationen. I framtiden kommer det att behövas så många ingenjörer att killarna inte kommer att räcka.

Problemet är att intresset snarare sjunkit de senaste åren.

Bara var fjärde är tjej

För fem år sedan var var tredje elev på de tekniska gymnasieprogrammen i Gävle och Sandviken en tjej. I dag är det bara var fjärde. Det visar statistik från Skolverket.

Sett till hela Sverige är bara var femte elev på teknikprogrammet tjej.

Allt färre tjejer söker även sig till tekniska utbildningar på högskolenivå. Till exempel är bara en av tio som tar en civilingenjörsexamen i datateknik kvinna. Totalt är 25 procent av de som går på teknisk högskoleutbildning som är tjejer.

Det är alldeles för få, enligt Teknikdelegationen, som ger skolan och lärarna en nyckelroll i utvecklingen. Det behövs en rejäl kompetenshöjning hos lärarna inom de här områdena, menar man.

Polhemsskolan

Tomas Östlund är biträdande rektor på Polhemsskolan i Gävle och påpekar att intresset för teknik och naturvetenskap totalt sett sjunkit bland ungdomar de senaste åren, vilket även det är ett problem, men särskilt bland tjejer.

– Polhemsskolan ingår i flera olika projekt som handlar både om att locka fler unga och fler tjejer till teknikprogrammet, berättar han.

Hur man ska få fler tjejer att söka teknik är en komplex fråga, menar Tomas Östlund.

– Man kan ju misstänka att en del handlar om att teknik framställs på ett visst sätt i undervisningen i grundskolan. Det kan också handla om vilken bild tv och föräldrar förmedlar, säger han.

Sommarskolor i teknik

Sedan några år ordnas det sommarskolor i teknik i både Gävle och Sandviken för att tjejer i åttan och nian ska få prova på ämnet. Men trots att de klarar sig jättebra och verkar trivas, så väljer tjejerna ändå bort de tekniska utbildningarna.

– Delvis är det så, även om flera av tjejerna som går hos oss i dag, har gått en sådan här sommarkurs. Sen försvårar den allmänna bilden av industrin som tung och smutsig. Det är svårt för en ung tjej att stå emot, säger Tomas Östlund.

– Det kanske är så vi måste få ut fler barn och unga till företagen på studiebesök.

Mer läsning

Annons