Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler ensamma flyktingbarn lämnas i Gävle

/
  • Antalet ensamkommande flyktingbarn som släpps av vid Migrationsverket i Gävle ökar. Ankomstkommunen är skyldig att ordna med akut boende tills dess att en anvisningskommun kan ta emot barnet mer långsiktigt.

Plötsligt lämnas fler ensamkommande flyktingbarn av i Gävle och nu är situationen akut. Kommunen har stora problem med att hantera boendefrågan.

– Av någon anledning släpps väldigt många flyktingbarn av här och det har stegrat det senaste året, säger Wolter Planck, chef för socialtjästens biståndsenhet i Gävle.

Annons

Trycket på Gävle kommun är akut. Allt fler ensamkommande flyktingbarn släpps av utanför Migrationsverket i Gävle.
– Antagligen är det smugglare som hjälper de här barnen, säger Ronnie Magnusson, expert på Migrationsverket.


Varför de släpps av i Gävle är ett mysterium. Så gott som alla barn lämnas annars av i de fyra kommuner där Migrationsverket har asylansökningsenheter. Fram till 2006 var Gävle en sådan enhet med i dag har man bara asylprövning. Gävle tar emot barnens asylansökningar men fotografering och fingeravtryckstagning görs i Märsta.

Ankomstkommunen, det vill säga kommunen där barnet ger sig till känna, är skyldig att ordna med ett akut mottagande tills dess att det finns en plats på någon av landets anvisningskommuner, som ordnar med mer långsiktiga lösningar.
– Vi räknar med att det kommer 100 flyktingbarn till Gävle i år. Migrationsverket ersätter oss för kostnaderna men problemet är att få fram arbetsresurser. Det är en rejäl arbetsbelastning för kommunen. Det går inte att ha en längre planering utan man löser bara problemet för dagen, säger Wolter Planck, chef för socialtjästens biståndsenhet.

Sverige har i dag alldeles för få anvisningskommuner, bara 100 av landets 290 kommuner tar emot flyktingbarn och ger dem ett långvarigt boende.
– I normala fall tar det tre–fyra veckor innan barnen kan förflyttas till en anvisningskommun. Nu dröjer det tre–fyra månader för att det är så lång väntetid. Just nu är de här barnen utspridda på olika behandlingshem, säger Carina Wohlmer, chef för socialtjänstens mottagningsgrupp i Gävle och den som ansvarar för att barnen får akuta boenden.

Enligt henne förs ingen statistik över hur barnen tagit sig till Gävle. Det kan vara med hjälp av smugglare i lastbilar, bilar, containrar, flyg och tåg. De flesta är unga pojkar som kommer från Somalia och Afghanistan.
– Situationen är närmast akut, vi löser de här behoven varje dag, säger Carina Wohlmer.

På HVB-hemmet Gnistan i Gysinge bekräftar föreståndaren Annica Nygren att deras 20 platser är fulla och att väntetiderna på långsiktiga lösningar har ökat kraftigt. Många av barnen har traumatiska historier bakom sig.
– Det är fruktansvärt svårt i Somalia. Det är inte krig men laglöst. Det finns rapporter om att många har utsatts för sexuella övergrepp och tortyr. Flera här har fysiska ärr men vad de har för psykiska ärr vet vi inte. Många har tappat bort sina familjer i flykten och vet inte om deras anhöriga lever. I Afghanistan är det mer regelrätt krig, säger hon.

Mer läsning

Annons