Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler företag hyr ut äldre

/
  • KNEGAR VIDARE. Nisse Hyson blev pensionär under sommaren. Men han tänker inte sluta arbeta för det. I stället har han bestämt sig för att dryga ut pensionen med att jobba åt företaget Veterankraft som just etablerat sig i Gästrikland.
  • PLANERAR. Owe Rosén i Stigslund behöver hjälp med att rusta sin farstubro. ”Jag såg en annons i tidningen och tyckte att jag skulle testa att hyra en pensionär”, säger han. Nisse Hyson hoppas på mycket snickerijobb.

Ett bra sätt för äldre att hålla igång – eller ett tecken på allt fattigare pensionärer?

Bemanningsföretagen hyr ut pensionärer som aldrig förr.

– Jag känner mig fräsch och vill jobba. Men visst är det även ett sätt att dryga ut pensionen, säger Nisse Hyson, som jobbar för nyetablerade Veterankraft.

Annons

65-årige snickaren Nisse Hyson blev pensionär 10 juli i år.

När Arbetarbladet träffar honom en dryg månad senare står han på en gårdsplan i Stigslund och inspekterar ett kommande bygge.

Det är en farstubro som behöver nytt virke. Det är Nisse som ska göra jobbet. Sedan kort tid tillbaka jobbar han åt företaget Veterankraft som nu försöker etablera sig i Gästrikland och Nordupp- land.

– Jag såg en annons i tidningen och tänkte att det var något för mig. Jag vill gärna jobba och nu kan jag välja själv hur mycket, förklarar Nisse Hyson.

Ringer om alla möjliga jobb

Därför står han nu vid farstubron i Stigslund med en telefon som går varm.

– Veterankraft ringer om alla möjliga jobb. Mycket snickeri just nu, men i vinter räknar jag med en hel del snöskottning, berättar han.

Nisse är långt ifrån ensam. För fyra år sedan bildades företaget ”Hyr en pensionär” i Gävleborgs län. De har i dag 65 medarbetare i länet, flertalet i Gävle.

2 500 arbetande pensionärer

De har därefter fått flera efterföljare över hela landet. Veterankraft är ett av dem som expanderar – med 2 500 arbetande pensionärer i hela Sverige.

– Sverige är på väg in i en arbetskraftsbrist som är allvarlig. Samtidigt är många av dagens pensionärer friska och vill jobba, säger Leif Fromm, platschef för Veterankraft i Gävle och Sandviken, som redan knutit 25 pensionärer till sig.

Enligt Folke Rahm som driver Hyr en pensionär jobbar deras medarbetare vanligen mellan 50 och 120 timmar per månad.

Finns det några som jobbar åt er för att de inte klarar att leva på sin pension?

– Visst är det så. Den ena gruppen av våra medarbetare gör det för att få någon tusenlapp extra i månaden och därmed mer livskvalitet. Andra gör det för att de börjat klättra på väggarna och vill jobba.

Nisse Hyson tror att det bara är en liten grupp pensionärer som orkar jobba. Men att de har en erfarenhet som bör utnyttjas. Han tycker inte att han står i vägen för unga som vill in på arbetsmarknaden.

– De unga får gärna ta min plats. Men då ska de kunna det som jag kan också.

Mer läsning

Annons