Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hiv-smittade i länet

Antalet hiv-smittade i Gävleborg ökar. Men det kan dröja många år innan infektionen upptäcks – trots att de smittade visar tydliga symptom.

Nu vill smittskyddsläkaren öka medvetenheten om hiv och aids både bland vårdpersonal och allmänhet.

– Vi måste lyfta upp det på agendan igen, säger Signar Mäkitalo.

Annons

Ungefär ett 100-tal personer i Gävleborg lever med hiv. Så vitt man vet.

Men det kan i själva verket vara betydligt fler. En ny studie vid Karolinska institutet visar att sjukvården i Sverige är dålig på att upptäcka hiv-smitta i tid. Även om man söker sjukvård och visar tydliga symptom kan det gå många år innan man får sin diagnos.

– Vi har i Gävleborg till och med haft fall där patienten själv påpekat att det kan handla om hiv och ändå har man inte testat, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Oförmågan att i tid upptäcka hiv får allvarliga konsekvenser.

Den som fått infektionen blir utan behandling och hinner i vissa fall till och med utveckla aids innan medicin sätts in. Immunförsvaret är då redan försvagat och det innebär att risken att bli svårt sjuk och dö i förtid ökar.

– Det blir ökat lidande, ökade kostnader för samhället och dessutom löper man ökad risk att smittan hinner spridas till andra, säger Signar Mäkitalo.

Vill öka medvetenheten

I Gävleborg planeras därför nu flera insatser för att öka medveten om hiv, för att förhindra smittspridning och för att tidigare upptäcka de som drabbats.

Läkare och annan vårdpersonal ska utbildas för att bli mer medvetna om hiv, man ska försöka bli bättre på att fånga upp och erbjuda hälsosamtal till de som flyttar till Sverige och informationen till utlandsresenärer ska förbättras.

– Vi har varit i kontakt med vaccinationsmottagningar för att se om de vill hjälpa till. Att vi har mycket aborter och klamydia talar för att många har oskyddat sex. Vi måste bli bättre på att skydda oss, inte minst när vi åker till länder där hiv är vanligare, säger Signar Mäkitalo.

Har hiv och aids glömts bort?

– Med tanke på att inte ens sjukvårdspersonal tänker på att ta prov så måste man nog säga att det hamnat i skymundan. Men vi vill inte att det ska bli som det var på 80-talet. Man behöver inte vara orolig, bara aktsam om sig själv och andra.

Mer läsning

Annons