Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler i Gävle söker skuldsanering

/

Antalet Gävlebor som ansöker om skuldsanering har ökat kraftigt.

– Det är utmärkt att människor försöker göra något åt sin ekonomi i stället för att bara låta det bero, säger Jan Åkerlund, pressombud för Kronofogden.

Annons

En färsk sammanställning visar att nära åtta av tio svenskar som söker skuldsanering får klartecken till detta. I nära sju av tio fall får fordringsägarna tillbaka åtminstone en del av sina pengar.

Hur många av ansökningarna i Gävleborg som beviljats finns det ingen statistik över. Däremot står det klart att ansökningarna ökar. Mellan januari och juni i fjol sökte 117 personer om skuldsanering.

Under motsvarande period i år hade antalet stigit till 143. I Gävle är ökningen ännu mer markant. 43 personer, 65 procent fler än första halvåret i fjol, har sökt.

Att siffrorna skulle avspegla lågkonjunkturen och de varsel som duggat tätt är osannolikt, enligt Jan Åkerlund. Det tar tid innan den ekonomiska situationen blir så kännbar att skuldsanering är ett alternativ.

Hur arbetslösheten slår kan däremot visa sig i antalet betalningsförelägganden. Kronofogden kommer under vecka 33 att göra en analys av föreläggandena utifrån ålder och kommun.

Mer läsning

Annons