Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sjuka i misstänkt svininfluensa

/

(Ny version 23/10) Antalet sjuka i svininfluensa ökar nu i länet. Bara den senaste veckan har 22 nya fall konstaterats.

– Någonting har hänt, men vi vet inte om det bara är tillfälligt, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

Han är försiktig och vågar ännu inte säga att det är ett trendbrott. Helt klart är dock att antalet rapporterade fall av svininfluensa ökat märkbart den senaste tiden.

Sedan i somras har totalt 67 fall konstaterats i Gävleborg. Nära en tredjedel av dem – 22 – har alltså upptäckts den senaste veckan.

Och då handlar det bara om fall där man faktiskt har gjort tester och kunnat konstatera att det rör sig om svininfluensa, det totala antalet insjuknade är förmodligen betydligt större.

Testar gör man nämligen bara i speciella fall; om man exempelvis behöver veta vilken behandling som ska sättas in eller om en patient ska läggas in på sjukhus om man vill veta om personen behöver isoleras.Det tycks också som att viruset främst har slagit till bland unga. Smittskyddsenheten har fått in rapporter om att vissa skolor och förskolor drabbats.

– Viruset letar sig dit där den har det lättast att ta sig fram, och det är bland barn och ungdomar. De umgås väldigt nära och har många sociala kontakter och då sprids viruset lätt, säger Signar Mäkitalo.På Skräddargårdens förskola i Gävle var hälften av barnen hemma i förra veckan i vad som med stor sannolikhet var svininfluensa. Ett av barnet har nämligen testats och det provet var positivt, och då har troligen även de andra drabbats av samma sak.

Ett annat möjligt tecken på att smittspridningen kan ha ökat är att sjukvårdsrådgivningen har fått ta emot betydligt fler samtal. Men det kan också vara den påbörjade massvaccineringen som gör att folk hör av sig mer.

Den körde igång på allvar i måndags och hittills har över 9 000 personer vaccinerats. Trycket har varit så stort att det på vissa håll har blivit långa köer. Bland annat på Södertull i Gävle, vilket Arbetarbladet berättade i går.

– Alla kom precis när vi öppnade för kvällen och då kan det tyvärr bli så att man får vänta, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

På en del håll har vissa dessutom fått vänta förgäves och återvända hem utan någon spruta sedan vaccinet tagit slut på den hälsocentralen. Det skedde bland annat i Strömsbro. Nu har man dock omfördelat vaccindoser så att alla riskgrupper ska få sitt vaccin (se även artikeln nedan).

Mer läsning

Annons