Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler ungdomar behöver socialbidrag

/
  • Ökningen störst bland ungdomar. Möjligheterna för socialtjänsten att i samarbete med arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen få folk ut i olika jobbaktiviteter minskat. Det gör att fler i stället måste ha socialbidrag.

Allt fler måste ha socialbidrag för att klara ekonomin.

I Gävleborgs län har utbetalningarna ökat allra mest i hela landet.

I Gävle med hela 38 procent.

Annons

Det är Socialstyrelsen som presenterat nya siffror för hur mycket ekonomiskt bistånd som kommunerna betalat ut under andra kvartalet i år. Det vill säga under tiden april till juni.

Och de visar att kostnaderna för socialbidrag fortsatt att öka.

Totalt i landet har 2,2 miljarder kronor betalats ut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma tid i fjol. Det är också det högsta beloppet på fem år.

Men i Gävleborg har socialbidragen ökat än mer, i genomsnitt med 31 procent. Mest i hela landet.

Allra störst har ökningen varit i Nordanstig i Hälsingland med hisnande 57 procent.

I Gästrikland toppar Gävle listan med 38 procent, tätt följt av Sandviken på 37 procent.

För Gävles del innebär det att man i dag har ungefär 1 000 hushåll som får socialbidrag varje månad, mot omkring 800 i fjol.

Störst är ökningen bland ungdomar.

Enligt Wolther Planck, som är chef för socialtjänstens biståndsenhet i Gävle, är den främsta förklaringen till ökningen den ökande arbetslösheten. Den öppna ungdomsarbetslösheten har mer än fördubblats och bland de unga finns det många som inte har arbetat tillräckligt länge för att få a-kassa.

– Det är de som inte har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden som drabbas hårdast. Många har haft vikariat som inte blivit förlängda, konstaterar Wolther Planck.

Dessutom har möjligheterna för socialtjänsten att i samarbete med arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen få folk ut i olika jobbaktiviteter minskat. Det gör att fler i stället måste ha socialbidrag.

– Det mest oroväckande är att det blir fler som inte får fäste i samhället och riskerar att hamna utanför, säger Planck.

Att ökningen blir så stor som 38 procent i Gävle beror dock delvis på att socialbidragskostnaderna faktiskt varit förhållandevis låga här jämfört med många andra kommuner i samma storlek. I Eskilstuna till exempel betalar man ut mer än dubbelt så mycket i socialbidrag per år trots något färre invånare.

Det innebär att även en mindre ökning i kronor och ören ger en stor procentuell ökning.

Men visst blir det en rejäl kostnadsökning även i reda pengar.

För Gävles del uppskattningsvis omkring 20 miljoner kronor i år.

Mer läsning

Annons