Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler villainbrott i Gästrikland

Ökningen av villainbrotten verkar nu också ha nått Gästrikland. En femtioprocentig uppgång i Gävle och en fördubbling i Sandviken förra året, visar polisens statistik.

Annons

En ny trend är att toppen kommer fjärde kvartalet.

Villainbrotten har ökat med 25 procent i landet under åren 2008–2010 visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Värst drabbat är Halland, Skåne och Göteborgsområdet. I botten ligger Gotland och några Norrländslän, med Gävleborg som fyra nedifrån.

– Känslan är att vi trots allt klarar oss bra i Gävleborg, jämfört med resten av landet, säger Stefan Löfberg, polisens utredningschef i Gästrikland.

Men färsk statistik från polisen visar på en tydlig uppgång även här. I Gävle steg antalet fullbordade inbrott i villor och radhus från 31 till 44 förra året. Och i Sandviken skedde en fördubbling, från 9 till 19.

Brottsförebyggande rådet har noterat en ny trend, att inbrottstoppen inte längre är på sommaren, utan under höstmånaderna fram till december. Värst drabbat är Västra Götaland, men även i år kom en inbrottstopp före jul även i Gästrikland.

Enligt Brottsförebyggande rådet antyder det nya mönstret att det kan handla om mer organiserade stölder än tidigare.

– Det vore mycket intressant att studera tidpunkter och platser mer detaljerat – det skulle kunna bekräfta ifall det rör sig om ett kriminellt nätverk eller enskilda ligor, säger Olle Westlund, utredare på Brå i en kommentar på myndighetens hemsida.

Mer läsning

Annons